Ako vybrať domácu obuv pre seniorov?

Nie je nič lepšie, ako sa zobudiť v pohodlných a mäkkých topánkach, ktoré na chvíľu udržia teplo, ktoré sa rozhodlo neopustiť vás počas noci. Najmä seniori, pre ktorých sú papuče tým najlepším darčekom, sa domácej obuvi nevedia nabažiť. Ak uvažujete o tom, že takýmito papučami obdarujete svoju babičku alebo dedka, vynára sa otázka, ako vlastne k výberu pristúpiť. Existujú nejaké špecifické požiadavky alebo kritériá, ktoré hrajú úlohu v procese výberu?

Papuče alebo prezuvky

Nech už domácu obuv nazývate akokoľvek, vždy by ste mali k nákupu pristupovať veľmi zodpovedne a dôsledne. Seniori trávia v domácnosti veľa času, preto nie je dobré výber domácej obuvi v žiadnom prípade podceňovať.  

A práve to si seniori, ktorí si našli cestu k teplým papučiam, vyžadujú v prvom rade. Aby ste pri kúpe neurobili krok vedľa, držte sa niekoľkých konkrétnych vecí. Nasledujúce by vás mali obzvlášť zaujímať:

  • materiál papúč, 

  • ich celkové spracovanie, 

  • veľkosť,

  • či sú zdravotné

  • ich cena.

Dámske papuče

Materiálne záležitosti

Predovšetkým sa pozrite, z akého materiálu sú papuče vyrobené. Keď ste aj vy na dôchodku, zistíte, že kvalitné materiály oceníte dvojnásobne. V súčasnosti môžu byť vyrobené z umelých tkanín, ako aj z prírodných vlákien, ktoré sľubujú väčšie pohodlie a teplo. Pokiaľ papuče nie sú vyrobené napríklad z ovčej vlny alebo podobného zaručene hrejivého materiálu, vaše nohy sa budú skôr potiť a následne zapáchať. Tým je zvyčajne len polyester alebo podobný typ tkaniny. 

Pri výbere obuvi nielen pre starších ľudí sa uistite, že materiál je skutočne kvalitný. Ak je, môžete sa tešiť aj z dlhšej životnosti.

O pohodlí rozhoduje celkové spracovanie

Jedna vec je, aby papuče boli dostatočne teplé, druhá vec je ich celkové vyhotovenie a pohodlie, ktoré budete cítiť, ak budete nosiť tento typ domácej obuvi. Nie vždy platí, že teplé papuče sú aj pohodlné papuče. Veľmi často to tak nie je. 

Najlepšie je, ak majú papuče tzv. protišmykovú podrážku. Predídete tak prípadným nehodám a pádom, ktoré môžu mať čierne scenáre. Najmä starší ľudia ocenia, ak sa im papuče nešmýkajú a môžu dobre koordinovať svoje pohyby, alebo že necítia svoje pomaly slabnúce svaly. 

Veľkosť musí vyhovovať

Pri výbere domácej obuvi sa uistite, že papuče správne sedia. Vaším najlepším priateľom bude tabuľka veľkostí, rozhodne nedajte na konvenčné čísla, ktoré sa môžu u jednotlivých výrobcov líšiť. Veľkostná tabuľka uvádza miery v centimetroch a práve tie vás zaujímajú. Papuče musia sedieť aj so svojou stielkou. 

Ak chcete zistiť, či vám topánka sadne, zistite si rozmery od špičky po pätu. Pridajte k tomu približne päť milimetrov, aby ste sa uistili, že v topánke je dostatok miesta na voľný pohyb pri chôdzi.

Sú topánky zdravé?

Najmä seniorov bude zaujímať, či sú papuče zdravé. Takáto obuv má zvyčajne špeciálnu stielku, čo znamená, že noha nebude z obuvi bolieť ani po dlhšej chôdzi. Ak majú seniori bolesti nôh alebo problémy s pohybovým aparátom a stabilitou, zdravotné vlastnosti obuvi sú rozhodujúce. 

Aká je ich celková konštrukcia?

Aj keď seniori až tak nepozerajú na to, či sú veci štýlové a moderné alebo nie, určite by sme nemali zanedbávať vzhľadové hľadisko. Nemusíte sa síce riadiť módnymi trendmi, ale ak je domáca obuv aspoň trochu pekná, bude sa nosiť automaticky a sama. 

Ak si predsa len nie ste istí výberom, zamyslite sa nad požiadavkami samotných seniorov. Je veľmi dôležité, aby boli vypočuté ich prípadné želania. Tým sa zabezpečí ich spokojnosť.

Domáca obuv pre starších ľudí

Pánské nadmerné šľapky
Dámské zdravotné šľapky
Hnedé pánske nadmerné nazouváky
Hnedé pánske nadmerné nazouváky
Hnede pánske zimné papuče
Hnede pánske zimné papuče
Dámske zimne papučeDámske zimné papuče

 

Ďalšie články o Ako si vybrať topánky podľa príležitosti

Do divadla
Na ples
Na nevestu
Pre ženícha
Pre zdravotné sestry
Pre diabetikov