Ako vybrať dámsku a pánsku obuv na ples?

Ples je výnimočná spoločenská udalosť, na ktorej chce každý vyzerať štýlovo. Okrem vhodných šiat alebo obleku a módneho účesu pomôže aj dobre zvolená spoločenská obuv. V dnešnom článku vám predstavíme tipy a rady, ako vybrať plesovú obuv pre mužov aj ženy.

Výber dámskej obuvi na ples

Dámy majú zložitejší výber topánok ako páni. Podobne je to aj s líčením, účesom alebo výberom správneho plesového oblečenia. Ale samotná príprava na ples môže byť veľmi zábavná, ak viete, ako na to.

Začnime opisom vhodného typu dámskej obuvi na ples. Na formálny ples odporúčame zvoliť lodičky s vysokým alebo nízkym podpätkom. Výšku podpätku si vyberte podľa toho, ako sa cítite v lodičkách na podpätku. Na plese budete minimálne 5 hodín, budete chodiť, tancovať a v topánkach musíte vydržať. Ak sa chystáte na ples, ktorý je neformálny a zábavný, môžete si vybrať sandále na platforme alebo balerínky.

Farbu musíte zladiť nielen so šatami alebo blúzkou/sukňou, ale aj s doplnkami. Či už sú to náušnice, náhrdelník, opasok alebo peračník, všetko musí byť dokonale skombinované. Kombinácia čiernej a bielej s jedným výrazným módnym doplnkom je istá. Vyberte si teda biele šaty a čierne topánky alebo naopak. Ak máte radi farby, nebojte sa farebných kombinácií, veď ples má byť zábava.

TIP: Pri výbere dámskej a pánskej obuvi na ples je dôležité myslieť nielen na pohodlie a štýl, ale aj na to, aby topánky ladiace k vybraným šperkom, ako sú náhrdelník alebo náušnice.

Konkrétne tipy na obuv:

Čierné dámské lodičky Piccadilly
Čierné dámské lodičky Piccadilly
Biele dámské lodičky na podpätku Vizzano
Biele dámské lodičky na podpätku Vizzano
Čierné dámské lodičky Piccadilly

Čierné dámské lodičky Piccadilly

 

dámske topánky na ples

Výber pánskej obuvi na ples

Rovnako ako do divadla, aj na ples sa hodí klasická spoločenská obuv - šnurovacie topánky v čiernej alebo hnedej farbe. Výber farby závisí od vášho obleku a doplnkov. Ak máte čierny oblek, vyberte si aj čierne topánky. Ak máte tmavomodrý alebo svetlomodrý či sivý oblek, prikloňte sa skôr k hnedým poltopánkam.

Ďalšou možnosťou sú mokasíny, ktoré sa však odporúčajú pre staršiu generáciu. Ak sa chystáte na slávnostný ples, určite sa vyhnite teniskám alebo topánkam na suchý zips. Uvedené topánky sa na takúto spoločenskú udalosť rozhodne nehodia.

Konkrétne tipy na obuv:

Hnedá pánská spoločenská obuv Tapi

Hnedá pánská spoločenská obuv Tapi

Čierna pánská spoločenská obuv

Čierna pánská spoločenská obuv Tapi

Popis obrázku 2

Nadmerné pánské mokasíny T.SOKOLSKI

pánska obuv na ples

Ako čistiť obuv?

Ak si chcete zaobstarať nový pár šatových topánok, nemusíte sa týmto bodom momentálne zaoberať. Keď sa však plesová sezóna skončí, tieto tipy a rady sa vám budú hodiť.

Ako čistiť kožené topánky zvonka (podrobný návod tu)

  • obuv po zakúpení naimpregnujte
  • znečistené topánky utrite vlhkou handričkou
  • vyčistenú obuv vysušte a vyleštite
  • Ako čistiť kožené topánky zvnútra (podrobný návod tu)

Ako čistiť kožené topánky vo vnútri (podrobný návod tu).

  • vyčistite stielku a vložku topánky.
  • použite dezodorant na topánky alebo sódu bikarbónu proti zápachu
  • vyvetrajte obuv

Ako vidíte, najdôležitejšou otázkou nie je "kam ísť na ples", ale aké topánky si vybrať. Nejde len o vzhľad topánok, ale aj o určitú úroveň pohodlia, ktorá bude rozhodujúca najmä na tanečnom parkete. Ak si však vyberiete správnu veľkosť a kvalitné materiály, o pohodlie určite nebudete mať núdzu.

Ďalšie články na tému Ako si vybrať topánky na túto príležitosť

Do divadla
Pre nevestu
Pre ženícha
Pre zdravotné sestry
Pre starších ľudí v domácnost
Pre diabetikov