Ako vybrať svadobnú obuv pre nevestu?

Blíži sa vaša svadba a vy ste si vybrali šaty? Potom je najvyšší čas kúpiť si aj tie správne topánky. Poradíme vám, aký druh alebo podpätok si vybrať. Spoločne sa pozrieme aj na materiály, farebné možnosti a ďalšie dôležité kritériá. 

Aký druh obuvi si vybrať

Váhate, aké topánky si vybrať na svoj deň D? Najistejšou voľbou sú dámske lodičky. Stávka na eleganciu a jednoduchosť sa v tomto prípade rozhodne vyplatí. 

K dispozícii sú rôzne typy - lodičky na platforme, lodičky na podpätku, lodičky na plochom alebo ihlovom podpätku. Ak máte šaty, ktoré siahajú až po zem, využite to a zaobstarajte si nižší pár na hrubšom podpätku. Takéto sú stabilnejšie a pohodlnejšie. 

Dámske sandále odporúčame najmä na horúce dni. Ak je pre vás najdôležitejšie pohodlie, nehanbite sa a siahnite po nich. Vyberte si pár, ktorý vyzerá elegantne a bude ladiť so šperkami pre nevestu. Dámske sandále sú k dispozícii na platforme, plochom podpätku, ihličkovom podpätku a stĺpikové. 

Sandále, najmä tie na nižšom podpätku, sú pohodlné. Nezabudnite však, že neposkytujú takú stabilitu ako uzavreté topánky. Zohľadnite aj terén, v ktorom sa bude vaša svadba konať. To vám pri výbere topánok pre nevestu poskytne množstvo vodítok. Na svadbu v exteriéri hľadajte vhodné alternatívy. V prípade si pripravte pár topánok na obutie po samotnom obrade. 

Ako si vybrať vysoký podpätok

Ak nie ste zvyknutí na podpätky, vyhnite sa modelom na vysokom podpätku. Ak nedokážete stáť a chodiť v topánkach bez balansovania, vyberte si nejaké nižšie. Váš krok by mal byť istý a držanie tela správne. Ideálnou voľbou sú stredne vysoké podpätky od 3 do 5 cm. 

V prípade, že podpätkom vôbec nedôverujete alebo je váš partner nižšieho vzrastu, odporúčame nízke topánky alebo svadobné topánky bez podpätkov. Budú vhodné aj na vonkajšie udalosti. Viac ako vysoký podpätok je rovnako dôležitý celkový dojem - či topánky, šaty a ostatné doplnky tvoria harmonický celok.

TIP: Pri výbere dámskych a pánskych topánok na ples je dôležité myslieť nielen na pohodlie a štýl, ale aj na to, aby ste topánky zladili so zvolenými šperkami, napríklad náhrdelníkom alebo náušnicami.

Zabezpečte vhodnú dĺžku a šírku

Ak chcete mať istotu, že vám topánky vydržia celý deň, uistite sa, že majú správnu dĺžku a šírku. Uistite sa, že sa vám na prstoch na nohách netvoria pľuzgiere. Uistite sa, že päty nie sú ani príliš tesné, ani príliš voľné. V opačnom prípade by sa mohli pri tanci šmýkať. 

Vopred si obuv vyskúšajte. Chápeme, že chcete, aby boli úplne dokonalé a ideálne bez akýchkoľvek známok opotrebovania. Ale nezaškodí sa s nimi vopred trochu skamarátiť. Budete sa v nich hneď cítiť pohodlnejšie. Navyše sa z podrážky zotrie klzká vrstva, ktorá by vás mohla zradiť na tanečnom parkete. 

Materiál a farby

Isté je vybrať si topánky, ktoré majú zvonku rovnaký/podobný materiál ako svadobné šaty. Ide najmä o čipku, satén, semiš atď. Dobrou voľbou sú aj kožené topánky.

Kľúčové je, aby topánky farebne ladili. Čisté biele šaty sú už dlho normou. Čoraz viac neviest vsádza na odtiene ako šampanské, holubica, slonová kosť a ďalšie. Prispôsobte tomu výpredaj obuvi vo svojom obchode. Pozor, odtieň bielej musí byť za každú cenu rovnaký pre topánky aj šaty. 

Druhou alternatívou je zvoliť kontrastné topánky, napríklad pastelové alebo dokonca saténové. Topánky a svadobná kytica môžu byť v jednom odtieni, šaty v druhom. 

Ak máte zdobené šaty, siahnite radšej po jednoduchšom dizajne topánok pre nevestu. Naopak, k šatám minimalistického dizajnu sa budú hodiť lodičky s aplikáciami, ihličkové topánky atď. Ak však okázalosť nie je váš štýl, nenúťte sa do nej ani pri výbere topánok. Aj minimalistický outfit môže urobiť veľký rozruch.

Ďalšie články o Ako si vybrať topánky podľa príležitosti

Do divadla
Na ples
Pre ženícha
Pre zdravotné sestry
Pre starších ľudí doma
Pre diabetikov