Ako vybrať topánky do divadla? Poradíme ženám aj mužom

Výber topánok do divadla nie je raketová veda. Napriek tomu ste si pri návšteve divadiel určite všimli, že Česi v tom nie sú veľmi dobrí. Poradíme vám, ako si vybrať správny pár a vyhnúť sa trapasom. A ako ho skombinovať s oblečením a doplnkami. 

Ako si vybrať dámske topánky do divadla

Výber topánok do divadla v skutočnosti nie je taký zložitý, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Vyberte si jednoduchú eleganciu a máte vyhraté. Vyhnite sa kúskom so zdobením, rôznymi aplikáciami, prešívaním a inými zbytočnosťami. Aj keď je prechádzka po meste alebo voľný čas v poriadku, vyrazte v šatách, a tiež v obuvníkoch, decentne. O to dôležitejší je dôraz na kvalitu spracovania.

 

Akú obuv teda vybrať do divadla? Ideálne čierne dámske lodičky alebo čierne poltopánky (pozrite si, ako nosiť dámske poltopánky), možno v štýle oxfordiek. Môžu byť lakované alebo s matným povrchom. Rozhodnite sa na základe toho, o akú formálnu udalosť ide. Pri poltopánkach hľadajte kožené možnosti. Pokiaľ ide o farbu, čierna je stávkou na istotu. Môžete zvážiť aj iné farby (napr. červenú), ale menej je v tomto prípade viac.

  • Keď je vonku chladno, môžete sa rozhodnúť pre členkové čižmy. Pozor na vyššie čižmy, nie sú vhodné ani do komorných divadiel. 

  • V letnom počasí si opäť vyberte elegantné, jednoduché lodičky klasického typu. Vyhnite sa sandálom na podpätku a bez podpätku, takáto obuv sa do divadla rozhodne nehodí.   

Nevyberajte si topánky na podpätku, ktoré sú zbytočne vysoké. Nezabúdajte, že na nich musíte zostať celý večer. Lodičky so širším podpätkom zabezpečia väčšiu stabilitu a pohodlie.

Niekoľko tipov na styling

Ak si naozaj neviete rady, nič nepokazíte čiernymi, dobre padnúcimi šatami s dĺžkou po kolená alebo pod kolená, krátkymi/dlhými rukávmi a primeraným výstrihom. Pre dámy plnšej postavy sú samozrejme možnosťou aj pohodlnejšie sukne a blúzky alebo rovné nohavice v kombinácii s blúzkou, prípadne aj so sakom. Štíhle dámy môžu siahnuť po nohaviciach cigaretového strihu.

Opäť sa držte striedmejších farebných kombinácií, ideálne v neutrálnych farbách. Vyhnite sa bláznivým odtieňom a exotickým vzorom. Namiesto toho sa zamerajte na výber vkusných šperkov a doplnkov, ktoré zvýraznia vašu ženskosť. Nezabudnite, že pančuchy alebo silonky nosíme za každého počasia. Odporúčajú sa telové pančuchy.

Dbajte na to, aby vaše oblečenie bolo v perfektnom stave a správne sedelo. To znamená, že zo šiat nie je vidieť ramienka podprsenky, že z lemu nevykúkajú roztrhané nitky a že oblečenie je čisté a vyžehlené. Džínsy nechajte doma! Dokonca aj na neformálne predstavenie.

Ako si vybrať pánsku obuv do divadla

Rovnako ako dámam, aj pánom odporúčame držať sa klasiky. Teda klasickú pánsku obuv k obleku. Najlepšie je siahnuť po šnurovacích kožených poltopánkach v čistom dizajne, čiernych alebo hnedých. A to za každého počasia, v zime či v lete. 

Aj keď to majú páni jednoduchšie, v divadlách stále môžete vidieť jednotlivcov vo farebných teniskách. Zabudnite na ne, rovnako ako zabudnite na topánky na suchý zips alebo sandále. Ani šľapky nie sú príliš vhodné, ale ak máte problémy s nohami, hľadajte aspoň také, ktoré vyzerajú spoločensky. 

Ako sa obliekať?

Základom sú nohavice, košeľa s dlhým rukávom a sako. Doplnky môžete doplniť kravatou (návod na viazanie tu) alebo motýlikom. Ak sa chystáte na formálnejší večer, vyberte si oblek. Pokiaľ ide o farby, zachovajte jednoduchosť. Dobre vyzerá aj oblek s vestou. 

Odporúčame zaobstarať si oblek na mieru - len tak budete mať istotu, že vám perfektne padne a nebude vás nikde tlačiť. Ďalšou alternatívou je smoking, ale ten je vhodný len na naozaj formálne príležitosti. Môže byť čierny alebo námornícky modrý. Do divadla si nikdy nenosíme džínsy a obyčajné tričká.

Ďalšie články na tému Ako si vybrať topánky na danú príležitosť

Na ples
Pre nevestu
Pre ženícha
Pre zdravotné sestry
Pre starších ľudí v domácnosti
Pre diabetikov