Ako vybrať obuv pre diabetikov?

Odišli ste z ordinácie lekára s odporúčaním, nech si zaobstaráte vhodnú obuv? Starostlivosť o dolné končatiny neberte na ľahkú váhu. O zdravie vašich chodidiel sa postará obuv pre diabetikov. Poradíme, kde ju kúpiť a na čo sa pri výbere zamerať.

Takmer 1 milión Čechov trpí cukrovkou. S tou sa často spája tzv. syndróm diabetickej nohy. Ide o stav, kedy kvôli nedostatočnému prekrveniu a poruche nervov dochádza k zmene a poškodeniu tkaniva dolných končatín.

Diabetická noha je na prvý pohľad spoznať podľa rohovatenia kože. Iný môže byť aj tvar chodidla, napríklad sa zväčší päta. K ďalším zmenám dochádza pocitovo - strácate cit, nespoznáte teplotné zmeny, zároveň vás môže končatina páliť či brnieť.

A pretože došlo k poruche nervov, nedokážete správne odhadnúť, či vám obuv nespôsobuje otlaky. Pritom aj drobné zranenia sa zle hoja a sú pre vás nebezpečné.

Ale nemalujme iba čerta na stenu. Diabetická noha neznamená, že prídete o radosť z pohybu a zostanete radšej doma. Stačí vybrať vhodnú obuv - obuv pre diabetika. Cukrovkárom sa navyše kvôli vyššie spomínaným dôvodom odporúča obuv pre diabetikov aj preventívne.

Nie je tu teda len pre tých z vás, ktorí už na syndróm diabetickej nohy trpia. Doprajte chodidlám pobyt ako v bavlnke! A chráňte ich, kým je čas. Kde diaboty nájsť a aké kritériá musia spĺňať?

Hľadajte obuv pre diabetikov

Ak máte začínajúcu cukrovku a cit v nohách zostal neporušený, môžete zamieriť do bežného obchodu s topánkami. Hľadajte pár, ktorý splní kritériá z kapitoly Na čo sa zamerať. Istejší ale bude nasledujúci spôsob.

V sekcii so zdravotnou obuvou hľadajte obuv pre diabetikov. Existujú na ňu prísne normy a pravidlá, ktorými sa výrobcovia musia riadiť. Šije sa špeciálne s ohľadom na potreby cukrovkárov. Niekedy sa označuje ako „diabota“, odbornejšie potom profylaktická obuv pre diabetika.

Najlepšia zdravotná obuv

Pánské zdravotní polobotky Dr. Orto
Dámské zdravotní sandály Axel
Čierné zdravotne poltopanky Axel
 

Začnite pri ponožkách

Rovnako ako sú dôležité vhodné topánky, nezabúdajte na správne ponožky. Tie by ste ako diabetik mali nosiť bez gumičiek. Odporúčame najmä jemné materiály (napríklad bavlna v kombinácii so syntetikou, bambus). Niektorí výrobcovia pridávajú priadzu s iónmi striebra – to pôsobí antibakteriálne. Predchádza vzniku plesní a zabíja baktérie.

Na čo sa zamerať?

Obuv pre diabetika by mala byť:

  • Dostatočne priestranná. Nesmie tlačiť. Ale pozor, nie je žiaduce, aby sa vám noha v topánke šmýkala.

  • Podrážka musí byť pevná. Jednak kvôli lepšej stabilite, za druhé bráni prepichnutiu.

  • Chodidlo ochráni mäkký došľap a pružná vložka. Tlmí nárazy a prispôsobí sa zmenám na chodidle.

  • Vnútro topánky nech je hladké, nesmie tam byť žiadne spoje, ktoré by tlačili. Skryté švy sú to, čo hľadáte.

  • Myslite aj na prsty – ani tie nesmú byť stiesnené, inak hrozia otlaky a vznik raniek. Voľte preto topánky so širokou špičkou.

  • Nech sa topánka ľahko obúva, ale zároveň je uzavretá. Odporúčame obuv na suchý zips či šnúrky. Umožní topánku podľa potreby povoliť. Pokiaľ trpíte na opuchnuté nohy, je to extra dôležité. 

  • Podpätok do 2,5 cm.

Na sandále a inú otvorenú obuv si dajte pozor. Mohol by sa vám dovnútra dostať kamienok a než by ste to zaregistrovali, spôsobili by ste si poranenie

Pre maximálne pohodlie hľadajte obuv z priedušných materiálov, ktoré dobre absorbujú vlhkosť. Podľa odborníkov je pre diabetika najlepšia topánka z usne (koža). Tá spĺňa obe kritériá. Vnútro topánky nech má antibakteriálnu úpravu. 

Nechajte si pri výbere obuvi pre diabetika poradiť od špecialistu. Odborník vám pomôže s výberom a uistí sa, že vám topánka nespôsobí otlaky a iné nepríjemnosti. Obráťte sa na našu zákaznícku podporu, radi vás nákupom prevedieme.

Nezabúdajte sa o svoje nohy starať

Noste kompresné pančuchy alebo návleky s voľným lemom – lekár vám poradí, čo je pre vaše chodidlá to najlepšie.

Dbajte na osobnú hygienu (čistota, zastrihnuté nechty) a doprajte chodidlám dostatočnú starostlivosť. Napríklad pomocou hydratačných krémov. Nie je od veci čas od času zájsť k pedikérke, ktorá má skúsenosti s diabetickými pacientmi.

Ďalšie články na tému Ako vybrať obuv podľa príležitosti

Do divadla
Na ples
Pre nevestu
Pre ženícha
Pre zdravotné sestry
Pre seniorov na doma
Pre diabetikov