Čo pomáha na opuchnuté nohy?

Trápi vás opuchnuté nohy? Medzi najčastejšie príčiny patrí zlá obuv, horúco, nadváha, nedostatok pohybu, tehotenstvo či niektoré lieky. Poradíme, ako si s týmto problémom poradiť a ako mu predchádzať. Zároveň sme pridali rady o tom, kedy je vhodné navštíviť lekára.

Prečo nohy opúchajú

Otečené členky a chodidlá nie sú ničím neobvyklým, najmä ak ste dlho chodili, sedeli, stáli. V mnohých prípadoch za tým stojí nevhodne zvolená obuv. Počas letných horúčav tento problém trápi až 25 % populácie! Stretávajú sa s ním najmä staršie osoby, ale aj ženy, ktoré čakajú bábätko alebo majú pred menštruáciou. Opuch nôh v tehotenstve je častým javom, keďže telo reaguje na hormonálne zmeny a zvýšený krvný objem. Tento stav je zvyčajne dočasný a mizne po pôrode. S obyčajným opuchom nôh si môžeme poradiť, prípadne ho aspoň zmierniť.

Keby sa ale k opuchnutým nohám pridali aj ďalšie symptómy alebo tento problém neustupoval, je lepšie zájsť za lekárom. Opuch totiž môže byť signálom aj závažnejších vecí. Môže ísť o dôsledok zranenia. Ale napríklad aj o signál, že je niečo v neporiadku so žilovým a cievnym systémom, máte reumatoidnú artritídu, choré srdce, obličky či pečeň. Ďalším faktom je, že ide o vedľajší účinok niektorých liekov na diabetes, vysoký krvný tlak a antidepresív.

Predchádzajte opuchnutým nohám

Noste zdravotnú obuv

Noha rada opúcha práve kvôli zlej obuvi. Ak ste si zaobstarali topánky, ktoré vás niekde škrtia alebo neposkytujú dostatok priestoru pre chodidlo a prsty, opuch na seba nenechá dlho čakať. Môže sa k nemu pridať aj bolesť nôh av dlhodobejšom horizonte deformácia chodidiel.

Väčšinu času by ste mali tráviť v topánke, ktorá je ortopedická a nijako neubližuje vášmu zdraviu. Zdravotná obuv je tou správnou voľbou. Tým skôr, keď máte atypickú veľkosť alebo širokú nohu - poradíme, ako vybrať obuv na široké chodidlá, aby ste chodili ako v bavlnke.

Najlepšia zdravotná obuv

Pánské zdravotní polobotky Dr. Orto
Dámské zdravotní sandály Axel
Čierné zdravotne poltopanky Axel
 

Pravidelne sa hýbte

Pravidelný pohyb je najlepšou prevenciou nielen proti opuchnutým nohám, ale aj mnohým ďalším neduhom. Od obezity (mimochodom, nadváha je tiež jedným z rizikových faktorov nášho problému) cez cukrovku až po rakovinu. Zvoľte si obľúbenú aktivitu a venujte sa jej pravidelne. Obyčajná prechádzka na pol hodiny denne na slniečku dokáže zázraky. Aj práca v záhradke sa počíta.

Ak máte sedavé zamestnanie, robte si prestávky a čas od času sa prejdite. Pretiahnite si chodidlá, zacvičte s členkami. Trochu svoje nohy rozhýbte, nech sa vám v nich nehromadí krv. Zdravej cirkulácii sa musí pomáhať. Zauvažujte nad kúpou kompresných pančúch. Predchádzajú opuchom a podporujú krvný obeh.

Vyhýbajte sa horúčave a intenzívnemu slniečku

Ak na opúchanie nôh trpíte, snažte sa obmedziť pobyt v horúčave na absolútne minimum. Nechoďte do sauny a veľmi sa neopaľujte na priamom slnku. Príliš vám neprospeje ani horúci kúpeľ – na relaxáciu v fajčiacej vani preto radšej zabudnite.

Ako si uľaviť, keď je problém na svete

  • Studené obklady pomáhajú pri opuchnutých nohách v lete, ale aj kedykoľvek inokedy počas roka. Ďalšou možnosťou je urobiť si vodný kúpeľ zo studenej vody s epsomskou soľou. Ponorte do kúpeľa nohy na 15 až 20 minút. Epsomská soľ z tela odvádza toxíny a pomôže s relaxáciou.

  • Osprchujte nohy striedavo teplou a studenou vodou. Podporíte tak krvný obeh.

  • Umiestnite chodidlá nad úroveň srdca. Tento postup je dobrý najmä pre tehotné a ženy po pôrode – keď cez deň odpočívate a večer idete spať, nohy si podložte vankúšom alebo napríklad aj knihami. Skúste byť na nohách čo najmenej. Radšej ich nechávajte v tejto polohe.

  • Masáže pomôžu s rozpohybovaním lymfatického systému a krvného obehu. Dobre vykonaná masáž by mala zvládnuť odviesť tekutinu z miesta opuchu.

  • Hýbte sa. Vykonajte studené oplachy alebo kúpeľ, dobré je aj šliapať v lavóre so studenou vodou. Potom vstaňte a choďte po miestnosti.

  • Užívajte bylinky a jedzte zeleninu, ktorá pomáha s odvodnením organizmu . Zároveň nepoužívajte toľko soli pri varení. S opuchmi pomáha petržlen, púpava, borievka, žihľava. Medzi močopudnú zeleninu zaraďujeme mrkvu, karfiol, šaláty, uhorky, červenú repu.

Zdroje: WebMD.com