Ako sa pozná diabetická noha?

Diabetická alebo cukrovkárska noha sužuje diabetikov, v menšej miere pacientov s ulceráciou, gangrénou alebo po amputácii dolnej končatiny. Viete, ako vyzerá a čo sa s ňou dá robiť? Poradíme aj s prevenciou.

Vzniká kvôli vysokej hladine cukru v krvi a zlému krvnému obehu, ale aj vplyvom porúch nervov a celkovému oslabeniu imunity vplyvom cukrovky. Jedno speje k druhému.

Tento syndróm je nebezpečný. Týka sa zhruba 5% cukrovkárov a až pätina chorých s diabetom má riziko, že sa u nich raz rozvinie. Pacient sa niekedy musí kvôli diabetickej nohe hospitalizovať av krajných prípadoch nezostáva lekárovi nič iné ako pristúpiť k amputácii.

Pri zle prekrvenom tkanive je nebezpečné to, že je náchylná na poranenia. Stačí drobný kamienok v topánke alebo odrenina a nepríjemnosť je na svete. Takto postihnuté strácajú schopnosť sa zahojiť. Rana preto môže zostať otvorená v podobe vredov. 

Ako spoznať diabetickú nohu

Ako spoznať diabetickú nohu

Ako spoznať diabetickú nohu? 

  • Prejavuje sa od členka dole. 

  • Poškodenie sa môže objaviť na prstoch aj chodidlách nohy. 

  • Dostavuje sa strata citlivosti, necítite teplotné zmeny.

  • Nohy pália alebo brnia.

Asi najvýraznejším prejavom diabetickej nohy je narušenie a zmena kože. Koža rohovatí (tzv. hyperkeratóza). Okrem zmeny vzhľadu sa často pridružia ťažkosti ako pleseň. Organizmus si nevie poradiť s poškodením, takže sa vám ľahšie tvoria a pretrvávajú rôzne otlaky, odreniny a pľuzgieriky, ktoré prechádzajú do bolestivých vredov. 

Práve vredy predstavujú najväčší problém. Nezostávajú len na povrchu, ale idú do hĺbky. Umierajúce tkanivo sa môže rozšíriť až smerom ku kosti, ale aj do nej. 

Mení sa aj ťažisko a tlak, aký na chodidlo počas chôdze vyvíjate. Kvôli poruche nervov v oblasti sa vám môže zrútiť klenba alebo sa pridružia ďalšie bolesti nôh, napríklad deformácia prstov. 

Ako sa liečiť

Keďže ide o súčasť väčšieho problému, s diabetickou nohou musíte za lekárom. Neotáľajte a vyhľadajte ho čo najskôr.

Doktor vás prezrie a zistí, ako veľmi závažné poškodenie je. Na základe toho určí liečbu. V prvom rade je dôležité dbať na stanovenú liečbu cukrovky. Tú síce nariadi váš lekár, ale je na vás, aby ste dôsledne dodržiavali, čo máte. Okrem toho sa môže pristúpiť aj na liečbu vysokého cholesterolu a ďalších problémov, ktoré spôsobujú problémy s krvným obehom.

Ďalej sa aplikujú nasledujúce terapeutické postupy:

  • Lokálna liečba rany – odstráni sa odumreté tkanivo, zalieči infekcia atď.

  • Podporí sa prekrvenie dolných končatín – chirurgicky, pomocou liekov.

  • Odľahčí sa končatine - tu je kľúčové zvoliť vhodnú obuv, prípadne aj ortézy.

Lekár vám pravdepodobne odporučí nosiť zdravotnú ortopedickú obuv. Tá poskytuje dostatok miesta pre nohu a minimalizuje riziko otlakov a pľuzgierov, ku ktorým dochádza vplyvom zle zvolených topánok. Ak vás trápia opuchy nôh, skúste si, než sa dostanete k lekárovi, uľaviť doma, pozrite sa na náš článok Čo pomáha na opuchnuté nohy. 

Počítajte s tým, že aby lekár zamedzil zhoršeniu vredu a odrenín, aplikuje krytie. To sa vykonáva v podobe gélov alebo dezinfekcií. Prípravok má za úlohu urýchliť zacelenie rany a zároveň ju ochrániť pred zhoršením. 

Nezabudnite na prevenciu

Ako zabrániť tomu, aby sa vám diabetická noha zhoršila?

  • Noste kvalitnú, zdravotnú obuv, ktorá nebude tlačiť na chodidlá. Inak hrozí vznik nehojacich sa pľuzgierov a otlakov. Obuv si dezinfikujte - predídete tak plesniam.

  • Nechoďte bosí, a to ani doma.

  • Dávajte si pozor na zranenie nôh. Prezerajte si chodidlá, napríklad aj pomocou zrkadla. Akonáhle sa objaví odrenina, je nutné situáciu riešiť. To isté platí aj plesniach, akonáhle sa objavia, ihneď nanášajte antimykotické krémy.

  • Dbajte na hygienu nôh, používajte šetrné prípravky a chodidlá vždy starostlivo osušte, vrátane miest medzi prstami. Denne nanášajte hydratačný krém.

  • Nechty majte krátko a narovno zastrihnuté.

Najlepšia zdravotná obuv

Pánské zdravotní polobotky Dr. Orto
Dámské zdravotní sandály Axel
Čierné zdravotne poltopanky Axel