Ako sa starať o kožené topánky?

Kúpiť si kvalitné kožené topánky je investícia, nie bežný nákup. V porovnaní s lacnejšími a menej kvalitným obutím majú kožené topánky oveľa dlhšiu životnosť aj stály vzhľad, navyše vďaka tomu, že pravá koža je rôznorodá svojim vzorom, ryhami a všetkým ďalším, budete mať doma skutočne originálny kúsok. Aby ste však dokázali ťažiť z benefitov, ktoré kožené obutie prináša, musíte sa o ne poriadne starať.

Koža ako živý materiál

Je dôležité si uvedomiť, že pravá koža je (podobne ako drevo) živým materiálom a vplyvom vonkajších vplyvov sa rôzne rozpína, rozťahuje, mení svoj tvar. Takzvaný „dýcha”, čo sa môže na vzhľade obutia podpísať. Údržba je preto kľúčová aj preto, že sa zachováva jej pekný vzhľad, topánky nepraskajú ani sa nečelia inému podobnému poškodeniu.

Než kúpite kožené topánky

Samotná starostlivosť už začína výběrem správné obuvi. Ak si zvolíte nevhodné obutie (napríklad zlú veľkosť) alebo sa budete k topánkam pred prvým obutím správať nesprávne, na ich stave sa to negatívne podpíše.Zejména dodržuje následující pravidla:

  • Vždy si kupujte správnou velikost. Je nutné si vyskúšať obe topánky, a to ideálne v popoludňajších hodinách, kedy sú naše nohy ľahko opuchnuté z celého denného chodenia.

  • Než si prvýkrát obujete topánky, dobre si rozviažte šnúrky. V najlepšom prípade používajte nazúvaciu lyžicu, vďaka čomu sa vyhnete prílišnému roztiahnutiu topánky

  • Nikdy topánky neumývajte vodou. Môžete tým minimalizovať ich pružnosť, poškodiť lepené spoje alebo šité stehy, taktiež môže dôjsť k ich roztiahnutiu a následnému popraskaniu

Čo druh kože, to iný spôsob čistenia

Než sa pustíte do prvého čistenia, respektíve všeobecnej údržby obutia, musíte vedieť, s akým druhom kože máte tú česť. Existuje totiž hneď niekoľko druhov, a to hladká koža lakovaná koža alebo takzvaná brúsená koža. 

Hladká koža a spôsob údržby

V prípade, že si domov prinesiete topánky z hladkej kože, prvým krokom je takzvaná impregnácia, ktorá je takou ochranou materiálu. Pokiaľ budú topánky špinavé, vezmite do rúk kefku alebo vlhčenú mäkkú handričku, ktorou kožu očistite. Topánky potom musíte správne vysušiť a následne vyleštiť, a to napríklad pomocou krému na topánky.

Lakovaná koža a spôsob údržby

Čo sa týka lakovaného obutia z kože, aj tu je nutná impregnácia. Čistenie sa však trochu líši – siahnuť môžete len po suchej čistej handričke. Žiadna kefka alebo nič podobné, čo by mohlo poškriabať lesklý povrch topánky.

Brúsená koža a spôsob údržby

Ďalším druhom je takzvaná brúsená koža (napr. boty z nubuku), ktorá sa udržuje pomocou gumovej alebo silikónovej kefy. Povrch zdrsňuje čiže zanechá pôvodný vzhľad po očistení nečistôt. Na tento typ kože sa nepoužívajú žiadne krémy alebo pasty, ktoré by výsledný design skôr poškodili.

Ako kožené topánky roztiahnuť

Priniesli ste si domov nový pár kožených topánok a zistili ste, že ich musíte roztiahnuť? Prídu vám trochu malé, ale nič, čo by neurobilo pár milimetrov navyše? K tomuto kroku sa používajú špeciálne kopytá, ktoré disponujú skrutkami. S ich pomocou topánky roztiahnete veľmi ľahko. Stačí nájsť len také, ktoré verne kopíruje tvar topánky, a vložiť ho do nich. Je to ideálny spôsob, ako roztiahnuť topánky nasucho. Pripravte sa však na to, že celá metóda rozťahovania chvíľu trvá, kým dôjde ku želanému efektu. Trpezlivosť teda aj v tomto prípade ruže prináša.

Ako kožené topánky rozchodiť

Kožené topánky samy o sebe sú pomerne úzke a stiesnené po prvom obutí. Sám materiál je totiž veľmi tvrdý, je však pripravený sa vašej nohe dokonale prispôsobiť. Preto sa snažte rozchodiť kožené topánky napríklad pomocou páru ponožiek (uvidíte, koľko ponožiek sa do topánok zmestí). Alebo môžete topánku obuť a fénom ohrievať miesta, ktoré vás tlačia, a to za mierneho pohybu nohy v nej.