Žilová trombóza: Ako sa jej brániť?

Žilová trombóza môže byť povrchová a hlboká. Oba stavy sú nepríjemné a esteticky nežiaduce. Lenže jeden z nich dokonca ohrozuje život pacienta. Zistite, ako sa žilová trombóza prejavuje, ako sa lieči a či sa jej môžete nejako brániť.

Čo je žilová trombóza

Poznáme dva typy žilovej trombózy.

  • Povrchová žilová trombóza: nebýva nebezpečná. Prejavuje sa napríklad kŕčovými žilami a začervenanými, bolestivými pruhmi pozdĺž žíl. Vzniká kvôli zlému obehu krvi, žilové chlopne nepracujú, ako by mali a krv sa vracia späť do nôh. 

  • Hlboká žilová trombóza: môže ohroziť život pacienta. Dochádza k nej, keď sa v hlbokých žilách vytvorí krvná zrazenina alebo trombus. Zrazeniny postihujú hlavne dolné končatiny. Nebezpečné sú vtedy, keď sa uvoľnia a krvným riečiskom putujú ďalej po tele. Cestujúcim zrazeninám sa hovoria emboly alebo vmetky. Môžu upchať dôležitú cievu a spôsobiť embóliu pľúc alebo mozgu.

Embólia sa prejavuje dýchavičnosťou, bolesťou na hrudi, vykašliavaním krvi a stratou vedomia. Bez lekárskej pomoci môžete v takom prípade zomrieť.

Aké sú príznaky žilovej trombózy

Hlavným príznakom sú opuchnuté nohy a bolesť nôh, konkrétne v postihnutej končatine. Často sa pridá pocit pnutia a na došľap môže noha bolieť. Na pohľad je miesto červené až namodralé a keď sa ho dotknete, koža je teplá. Je bežné, že trombóza zasahuje iba jednu z končatín.

Rizikové faktory, na ktoré si dať pozor

Najprv by ste mali zbystriť, pokiaľ trpíte trombofilnou mutáciou, teda poruchou zrážanlivosti krvi. V takom prípade vás lekár určite lieči a podáva vám adekvátne lieky na riedenie krvi, a teda proti vzniku krvnej zrazeniny. Nebezpečná môže byť podľa niektorých odborníkov aj hormonálna antikoncepcia či chronické ochorenie čriev.

Ak ste inak zdraví, vzniku žilovej trombózy sa dá celkom dobre predchádzať. Dôležité je mať pravidelný pohyb. Dlhé sedenie a obezita sú totiž rizikovými faktormi. Dávajte si aj pri sedavom zamestnaní.

Pre niektorých z nás je nebezpečné aj dlhé sedenie v lietadle alebo aute. Ide o syndróm turistickej triedy – kvôli niekoľkohodinovému sedeniu dochádza k tromboembolickým príhodám.

Medzi ďalšie rizikové faktory patrí fajčenie, tehotenstvo, stres, prípadná dlhodobá choroba/rekonvalescencia na lôžku alebo nepohyblivosť niektorej z končatín.

Ako sa žilová trombóza lieči

Pri problémoch sa vydajte za obvodným lekárom. Ten vykoná krvné testy a ak bude mať na ich základe podozrenie na krvnú zrazeninu, pošle vás na ultrazvuk na angiologické stredisko.

Keď sa krvná zrazenina skutočne odhalí, predpíšu sa prípravky na rozpustenie zrazeniny. Ak na zrazeniny trpíte opakovane alebo máte nejaké iné zdravotné dispozície, budete užívať lieky na riedenie krvi pravidelne.

Čo sa týka povrchovej žilovej trombózy, najmä kŕčových žíl, tak tých sa zbavuje napríklad laserom alebo ďalšími ambulantnými či chirurgickými úkonmi.

Aká je prevencia

Pokiaľ napĺňate rizikové faktory, patríte do rizikovej skupiny a mali by ste dbať na prevenciu.

Nefajčite, majte zdravú váhu a pravidelne sa hýbte. Nie je nutné hneď behať, alebo hrať futbal, postačí pokojne aj bežná prechádzka. Pri sedavom zamestnaní si robte časté prestávky a rozhýbte sa. Nekrížte nohy cez seba. Dôsledne dbajte na všetky odporúčania lekára, čo sa týka medikácie a životného štýlu. Oplatí sa nosiť kompresné pančuchy. Nenoste tesné topánky a oblečenie, môžu zamedzovať cirkulácii krvi. Odporúčame zdravotné topánky.

Najlepšia zdravotná obuv

Dámske zdravotné poltopánky Dr. Orto
Dámske zdravotne sandale Dr. Orto
Červené zdravotné nazúvaky BF