Reumatoidná artritída: Príznaky, liečba, a aká je prevencia?

Bolesť a iné deformity chodidiel a kĺbov môžu vniesť do každodenného života nepríjemné problémy, ktoré ovplyvňujú nielen fyzický komfort, ale aj celkovú kvalitu života. Jednou z najbežnejších a najbolestivejších foriem týchto ochorení je artritída, stav, ktorý postihuje kĺby a často vedie nielen k bolestivým, ale aj k deformujúcim následkom, ktoré sú nezvratné. Ako predchádzať artritíde, aké sú jej príznaky a ako si vybrať správnu obuv?

 

Čo je to artritída?

Artritída, ľudovo známa ako reumatizmus alebo reumatoidná artritída, je všeobecné označenie pre zápal kĺbov. Je to autoimunitné ochorenie, čo znamená chronické ochorenie imunitného systému, ktoré postihuje kĺby, najčastejšie kolená, zápästia alebo prsty. V dôsledku artritídy postihnutá chrupavka postupne degraduje a v niektorých prípadoch sa môže úplne rozpadnúť.


Typickou deformáciou chodidla pri reumatoidnej artritíde je výrazne znížená klenba chodidla, pričom predná časť chodidla vykazuje valgus, čo je vybočenie kĺbov. Pacient pri chôdzi chodí po vnútornej strane chodidla, a preto sú na ploske chodidla zreteľné pľuzgiere.

 
Existuje niekoľko typov artritídy, najčastejšie reumatoidná artritída, osteoartritída a dnavá artritída. Každý z týchto typov postihuje kĺby iným spôsobom a má špecifické príčiny.

Ako sa začína artritída a aké sú jej rizikové faktory?

Presné príčiny artritídy zostávajú nejasné. Artritída môže postupovať pomaly a postupne, ale niekedy sa objaví náhle. V počiatočných štádiách ochorenia ľudia často pociťujú zápal kĺbov, ktorý vedie k bolesti kĺbov, opuchu alebo začervenaniu týchto postihnutých oblastí. Opuch kĺbov sa zvyčajne vyskytuje symetricky na oboch stranách tela. Stuhnutosť a opuch sú najvýraznejšie ráno a zvyčajne postupne ustúpia do hodiny po prebudení a prvom pohybe. 

 

Kolenné kĺby a kĺby prstov sú zvyčajne prvými postihnutými oblasťami. Postupom času sa bolesť postupne zosilňuje a šíri sa do ďalších častí tela.

 

Aké sú rizikové faktory artridídy?

Artritída je častejšia u žien ako u mužov.

  • Zvyčajne sa vyskytuje v strednom veku, ale môže postihnúť aj starších ľudí alebo dokonca deti. 
  • Ľudia, ktorých rodinní príslušníci trpia týmto ochorením, majú zvýšené riziko vzniku artritídy. 
  • Hoci neexistuje priamy dôkaz o dedičnosti tohto ochorenia, predpokladá sa, že predispozícia k nemu môže byť dedičná. 
  • Okrem toho fajčiari sú tiež náchylnejší na vznik artritídy ako napríklad nefajčiari. 
  • Veľmi významnú úlohu zohráva aj obezita. Ľudia s nadváhou nadmerne zaťažujú svoje bedrá, kolená a chrbticu a rýchlejšie opotrebúvajú svoje kĺby.

Aké sú najčastejšie príznaky artritídy? 

  • Bolesť kĺbov a celková bolesť nôh - postihnutý kĺb bolí pri pohybe a často aj v pokoji. Alebo sa môže vyskytnúť náhla, rušivá bolesť nohy v noci

  • Bolesť chodidel - pri zle zvolenej obuvi a pri zápale kostí.
  • Opuch kĺbu - zväčšenie kĺbu v dôsledku nahromadenia tekutiny.
  • Obmedzený pohyb - ťažkosti s pohybom postihnutého kĺbu.
  • Teplotné zmeny - kĺb môže byť teplejší ako okolité tkanivá.
  • Citlivosť kĺbu na dotyk.
  • Začervenanie postihnutých oblastí.
  • Zvýšená teplota celého tela.
  • Strata hmotnosti.
  • Ranná stuhnutosť kĺbov.
  • Únava. 

Ako sa lieči artritída?

Včasná diagnostika a liečba artritídy zohráva kľúčovú úlohu pri zastavení alebo zhoršení ochorenia. Niekedy sa príznaky artritídy môžu podobať príznakom iných ochorení, napríklad osteoartrózy, čo potom komplikuje diagnostiku artritídy.

V prípade bolesti a opuchu kĺbov je dôležité včas sa obrátiť na svojho lekára, ktorý buď priamo stanoví diagnózu, alebo vás odošle na špecializované reumatologické oddelenie. Rýchla a správna diagnóza môže výrazne ovplyvniť priebeh liečby a zlepšiť prognózu pacienta s artritídou.

Liečba artritídy môže zahŕňať rehabilitáciu, fyzioterapiu alebo lieky proti bolesti. V niektorých prípadoch, keď je artritída už v pokročilom štádiu, je potrebné pristúpiť k chirurgickému zákroku.

TIP: Odborníci odporúčajú, aby pacienti s artritídou pravidelne chodili na prechádzky alebo plávali.

Opuchnuté nohy berte vážne! Opuch môže byť signálom iných vážnejších ochorení. Môže byť napríklad dôsledkom úrazu alebo signálom poruchy žilového a cievneho systému a pod. Opuch môže byť aj vedľajším účinkom niektorých liekov používaných na liečbu cukrovky, vysokého krvného tlaku alebo depresie. 

Jakým způsobem lze artritidě předcházet?

Prevencia artritídy zahŕňa udržiavanie zdravého životného štýlu, pravidelné cvičenie, správnu hmotnosť a vyhýbanie sa rizikovým faktorom, ktoré môžu šíriť reumatoidnú artritídu. Starostlivosť o nohy zahŕňa pravidelnú hygienu, kontrolu chodidiel, či sa na nich nevyskytujú príznaky problémov, a nosenie pohodlnej a zdravej obuvi.

Bylinky, ktoré sú užitočné ako prevencia proti artritíde, môžu pomôcť aj pri liečbe, hoci ochorenie nevyliečia:

  • Žihľava,
  • kurkuma,
  • senovka grécka,
  • zázvor,
  • ľubovník bodkovaný,
  • vínny kameň,
  • šalvia. 

Pomôže vhodná zdravotná obuv?

Prevenciou proti tomuto ochoreniu môže byť aj vhodná a pohodlná obuv. Vyberajte si obuv so širším priehlavkom a dostatočným priestorom na prsty. Takýto tvar je pre nohy vhodný, pretože pomáha prirodzenému pohybu a minimalizuje tlak na kĺby. Nekupujte si obuv, ktorá je tesná a nepohodlná, a zohľadnite tvar svojho chodidla. Prsty, ktoré sa v topánke krútia, nie sú pre vás vôbec vhodné a môžu spôsobiť ďalšie nezvratné deformácie. Dbajte tiež na to, aby ste nosili kvalitnú obuv vo všetkých ročných obdobiach. Akonáhle sa vaša obuv opotrebuje, zošúverí, stratí svoj tvar alebo začne prepúšťať vodu či praskať, musíte ju vymeniť za novú.

Správna zdravotná obuv môže mať významný vplyv na pohodlie a pohyb nôh pacienta s artritídou. Špeciálna ortopedická obuv môže poskytnúť oporu, zmierniť tlak na postihnuté kĺby a minimalizovať opuchy. Nezabudnite na vhodné ortopedické doplnky, ako sú kvalitné vložky, gélové vankúšiky alebo iné pomôcky.

Zdroj: NHS.uk, Niams.nih.gov, MayoClinic.org, Sciencedirect.com