Bolesti nôh v noci: Aká je príčina, prevencia a čo liečba?

Bolesti nôh v noci môžu byť frustrujúce a rušivé. Každý, kto zažil nepríjemné bolesti nôh, ktoré sa objavujú najmä v noci, vie, akým spôsobom dokáže narušiť kvalitu spánku a každodenného života. Táto téma je obzvlášť dôležitá, pretože mnoho ľudí na celom svete trpí nočnými bolesťami nôh, a hoci nejde často o závažný zdravotný problém, stále si vyžaduje pozornosť a starostlivosť. V tomto článku sa zameriame na dôvody, prečo nás v noci bolia nohy, akými spôsobmi im predchádzať a ako ich liečiť.

Príčiny nočných bolestí nôh

Existuje niekoľko možných príčin nočných bolestí nôh, ktoré by mohli výrazne ovplyvniť kvalitu spánku. Môžu sa prejaviť ako bolesti nôh, tak aj pocity známe ako ťažké a unavené nohy.


Jedným z častých faktorov sú kŕče svalov. Tieto nepríjemné kontrakcie svalov môžu byť spôsobené niekoľkými faktormi, ako sú dehydratácia, nadmerné cvičenie a nadmerná fyzická záťaž alebo nedostatok minerálov, ako je horčík alebo draslík.

 
Ďalším dôležitým aspektom môže byť neuropatia, čo je poškodenie nervov, ktoré môže byť spôsobené rôznymi ochoreniami, vrátane cukrovky. Toto poškodenie nervov môže spôsobiť bolesť alebo necitlivosť v nohách, ktoré sa často zhoršuje v noci.

 
Artritída, konkrétne reumatoidná artritída, môže tiež spôsobiť nočné bolesti nôh. Toto autoimunitné ochorenie postihuje kĺby a môže viesť k zápalu a bolestiam.


PAD alebo ochorenie periférnych tepien sa môže objaviť kdekoľvek na nohe, najčastejšie však postihuje sval lýtka, stehná alebo zadok. Je to ochorenie, kedy sa v tepnách a žilách hromadí povlak a bráni prietoku krvi. A aké faktory túto chorobu rozvíja? Je to starší vek, diabetes, vysoký krvný tlak alebo hypertenzia, vysoký cholesterol alebo nadmerné fajčenie či pitie alkoholu.


DNA spôsobuje výraznú bolesť a opuchy okolo kĺbov. Najčastejšie toto ochorenie začína bolesťou na palci na nohe a rozširuje sa postupne ďalej, a ozýva sa predovšetkým v noci. Túto reakciu vyvoláva chemický proces, ktorý spôsobuje usadzovanie kryštálov urátu v postihnutom kĺbe. Bolesť dochádza typicky po konzumácii potravín a nápojov s vysokým obsahom purínov.

 


Kŕčové žily predstavujú zväčšené, napučané a pokrútené žily, ktoré vznikajú v dôsledku narušenia obehu krvi. Sú obzvlášť bežné u jedincov, ktorí majú problémy so zadržiavaním tekutín. To znamená, že žily nespĺňajú svoju funkciu optimálne, čo v priebehu dňa môže spôsobiť zvýšený tlak v nohách v dôsledku nefunkčných chlopní alebo oslabených stien ciev.


Syndróm nepokojných nôh, známy tiež pod skratkou RLS (z angl. restless legs syndróme) alebo akatízie, predstavuje neurologické ochorenie, ktoré pacientov postihuje nepríjemnou bolesťou v dolných končatinách a núti ich k neustálej aktivite. Tieto problémy sa najčastejšie prejavujú počas pokoja alebo počas večerného odpočinku pred spaním, avšak pohybom je možné bolesť v nohách zírnit. Ako sa zbaviť syndrómu? Zahŕňa to pravidelné cvičenie, úpravu stravovacích návykov a obmedzenie konzumácie kofeínu, alkoholu a tabaku. Súčasne je nutné dodržiavanie pravidelného spánkového režimu a môže zahŕňať aj masáže nôh a použitie rôznych obkladov, ktoré zmierňujú bolesti.

 
Ischemická choroba dolných končatín ICHDK je ochorenie, kde funguje zlé prekrvovanie dolných končatín. Spôsobuje zlú priechodnosť tepien, najmä ateroskleróza. Hrozí nielen ich upchatie, ale aj vznik krvných zrazenín. Prevenciou, ale aj súčasne liečbou môže byť pravidelná fyzická aktivita a rehabilitácia a potom lieky.

Aké sú odporúčané preventívne opatrenia?


Prevencia je vždy lepšia ako liečba. Existuje niekoľko opatrení, ktoré zapojte do normálneho života na odstránenie nočných bolestí nôh.

  1. Zdravá strava: Dbajte na vyváženú stravu, ktorá zahŕňa potraviny bohaté na horčík a draslík, ako sú banány, avokáda a orechy. Tieto minerály sú kľúčové pre správnu funkciu svalov. Ďalej sú vhodné potraviny, ktoré posilňujú srdce, aby bolo zdravé, a to sú losos, olivový olej, ovsené vločky, mandle, jablká, zelená zelenina, paradajky alebo celozrnné pečivo.
  2. Vyvarujte sa alkoholu, nadmernému množstvu kofeínu a fajčeniu.
  3. Dostatok hydratácie: Uistite sa, že pijete dostatok vody počas dňa. Nedostatok tekutín môže spôsobiť kŕče svalov.
  4. Fyzická aktivita: Pravidelný pohyb a cvičenie môžu posilniť svaly a znížiť riziko kŕčov.
  5. Zdravotná obuv: Nosenie pohodlnej a dobre padnúcej obuvi môže zabrániť nočným bolestiam nôh, najmä ak trpíte artritídou alebo inými kĺbovými problémami.

Aká skupina osôb je najviac ohrozená?

Pokiaľ trpíte opakovanými bolesťami nôh, je dôležité čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc. To platí najmä, ak spadáte do niektorej z rizikových skupín, ako sú fajčiari, diabetici, jedinci s vysokým krvným tlakom alebo s vysokou hladinou cholesterolu. Títo ľudia majú podstatne vyššie riziko ako ostatní.

Aká je liečba bolesti nôh?

Pokiaľ vás nočné bolesti nôh už postihujú, je dôležité tento fakt, konzultovať s lekárom, aby sa zistila presná príčina a stanovil vhodný liečebný plán. Je nutné počítať s tým, že vás budú čakať odbery a taktiež niekoľko rôznych vyšetrení.

 
Podporné liečebné procesy, ktoré môžu byť zahrnuté:

  • Fyzioterapia: Fyzioterapeut môže pomôcť s posilnením svalov, zlepšením flexibility a zmiernením bolesti.
  • Terapia: Rôzne terapie môžu pomôcť ľuďom zmierniť úzkosť a stres spojený s touto nepríjemnou situáciou.
  • Zmeny životného štýlu: Niekedy môže byť potrebné vykonať zmeny v životnom štýle, ako je zmena stravy, cvičenie alebo úprava obuvi, dostatočný odpočinok, spánok a podobne.
  • Lieky: V niektorých prípadoch môže lekár predpísať lieky na zmiernenie bolesti a zápalu.

 
Je dôležité pamätať, že nočné bolesti nôh môžu byť spôsobené rôznymi faktormi, a preto je individuálny prístup k liečbe nevyhnutný. Vždy konzultujte so svojím lekárom, aby bola stanovená správna diagnóza a liečebný plán.

Zdroj: Azuravascularcare.comThefeetpeople.com.au