Ako správne prať topánky v práčke: Rady a tipy pre šetrnú starostlivosť o obuv

Čistenie a potom aj pranie topánok v práčke môže byť celkom citlivou záležitosťou. Existujú takí, ktorí svoje topánky bez váhania vhodia do práčky a veria, že sa topánky perfektne vyčistia. Na druhú stranu sú však takí, ktorí by chceli topánky vyprať, ale boja sa výsledku. Poďme sa spoločne pozrieť, ako je možné topánky vyčistiť šetrne a bez rizika poškodenia!

1. Výber vhodnej obuvi na pranie v práčke

Nie všetky typy obuvi sú vhodné na pranie v práčke. Zistite, či výrobca prania topánok povoľuje. Na pranie sú ideálne športové, plátené topánky, gumové sandále a textilné tenisky. Majte však na pamäti, že luxusné topánky alebo topánky vyrobené z citlivejších materiálov by mali byť vyčistené ručne.

Aké topánky sú vhodné do práčky?

Všeobecne platí, že je možné prať topánky vyrobené z látok ako je nylon, polyester alebo bavlna. Medzi týmito materiálmi nájdete látkové tenisky, bežné plátené topánky, športové alebo bežecké topánky. Pri výbere je však dôležité zohľadniť aj samotný stav topánok.

Ktorú obuv do práčky radšej nedávajte!

Do práčky by ste v žiadnom prípade nemali dávať kožené topánky. Rovnako tak sa vyhýbajte praniu semišových, koženkových, gumových a gore-texových topánok. Pozor tiež na topánky na podpätku, čižmy alebo na topánky z veľmi jemných materiálov, ako je napríklad hodváb. Práve pri týchto typoch obuvi hrozí nenávratné poškodenie. Pokiaľ si neviete rady, ako vyčistiť semišové topánky a ako vyčistiť kožené topánky, pozrite sa na naše články, kde to zistíte.

Ďalej nedávajte do práčky staršie topánky s odchlipujúcimi sa lepenými časťami alebo topánky s nalepenými flitrami, kamienkami, nášivkami, gombíkmi alebo inými ozdobami. Tiež si dajte pozor na farbu topánok. Zvlášť tmavšie odtiene alebo výrazné farby majú tendenciu blednúť v priebehu času a opakovaného prania.

TIP: Nezabudnite skontrolovať a vyčistiť vnútornú časť topánok. Viete, ako vyčistiť topánky zvnútra, aby boli čisté a nezapáchali?

2. Príprava topánok

Predtým, než vložíte topánky do práčky, odstráňte vložky, šnúrky a akékoľvek voľné časti. Pokiaľ sú topánky silne znečistené, odstráňte prebytočný prach, kamienky alebo bahno kefou či handričkou.

Pokiaľ sú vaše topánky výrazne znečistené a potrebujú intenzívnejšiu očistu, ideálnym krokom je nechať ich najskôr namočiť v roztoku vody spoločne s prostriedkom na riad. Týmto spôsobom sa topánky zbavia nadbytku mastnoty a usadenej špiny. Po odmastení opláchnite topánky pod tečúcou vodou, inak sa pena bude uvoľňovať a bude chcieť z práčky von.

Šnúrky môžete bez obáv vyprať v práčke, ale nezabudnite ich zviazať k sebe a dať ich treba do pracieho vrecúška. Pokiaľ sú šnúrky z jemného materiálu je nutné ich vyčistiť ručne.

Čo sa týka vložiek do topánok, tak tie je najlepšie vyčistiť ručne. Vložte ich do teplej vody spoločne s pracím práškom a vydrhnite opatrne kefkou. Vložky nechajte starostlivo vyschnúť. Ak vložky do topánok zapáchajú, odstráňte zápach tak, že ich vložíte do vrecka s jedlou sódou.

Špinavé boty

3. Zvoľte vhodné prostriedky a program prania

Používajte pracie gély určené pre citlivé materiály. Sypké pracie prášky sa príliš neodporúčajú, pretože sa môžu zachytiť na obuvi a zle sa môžu rozpustiť. Vždy dodržujte pokyny na etikete topánok a prispôsobte teplotu vody podľa materiálu. Pre väčšinu obuvi bude studená alebo teplá voda postačujúca.

Pokiaľ žiadna etiketa nie je k dispozícii, všeobecne sa odporúča prať topánky na jemný program, ideálne na 30, maximálne 40 °C. Pozor, zvoľte minimum otáčok a tiež vypnite program odstreďovania.

4. Chránime topánky počas prania

Aby sa topánky počas prania nepoškodili, môžete ich vložiť do pracieho vrecúška alebo vaku na pranie. V prípade, že pracie sieťky nemáte, môžete použiť starú obliečku na vankúš alebo k topánkam do práčky jednoducho vhoďte staré uteráky či deku. Tým zaistíte, že topánky nebudú v práčke zbytočne narážať a nepoškodia ako samotné topánky, tak aj bubon práčky.

5. Vhodné sušenie

Topánky nechajte najlepšie preschnúť na vzduchu. V teplých dňoch ich dajte von, ale mimo dosahu priameho slnečného žiarenia. V zime ich položte pod radiátory. Obuv by sme nemali sušiť na kúrení ani v sušičke, pretože to môže spôsobiť deformáciu. Papierové utierky môžu pomôcť absorbovať vlhkosť vo vnútri topánok. Pozrite sa na náš článok ako sušiť topánky, kde sa dozviete, ako topánky správne sušiť, čoho sa vyvarovať, aby nedošlo k deformácii.