Ako vyčistiť semišové topánky? Kefou, gumou, múkou!

Stačí chvíľka nepozornosti a nešťastie je na svete! Mastnota, špina, vlhkosť. O semiši sa hovorí, že nič nevydrží a za chvíľu sa zničí. My ale vieme, že to nie je pravda. Stačí sa o ňu správne starať! Poradíme, ako okamžite vyčistiť semišové topánky aj od odolných škvŕn.

Semiš je krásna, ale zároveň chúlostivá useň. Ak chcete, aby vám váš najnovší prírastok do botníku robil radosť dlhú dobu, naučte sa oň správne starať. Ako čistiť topánky? Nie je to žiadna veda. Jediný háčik je v tom, že každý materiál si vyžaduje trochu inú starostlivosť.
Semiš je brúsená koža s jemným alebo hrubším vlasom. To záleží na tom, ako je nabrúsená, či z rubu, potom sa jej hovorí velúr, alebo z líca, teda nubuk.

Rovnako ako pri iných kožených materiáloch, aj tu je lepšie investovať do kvalitnejšieho kúsku. Kvalitná koža totiž vydrží naozaj dlho, nebude sa tak rýchlo ničiť a ani nie je potrebné ju po chvíli dofarbovať. Kvalitný materiál, vhodné skladovanie topánok, pravidelná impregnácia a šetrné čistenie zaistí, že sa budete zo svojich čižiem, poltopánok či tenisiek radovať dlhé roky.

Úplne prvý krok, ktorý by ste pri čistení semišových topánok mali urobiť, je vyplniť vnútro papierom. Predídete tak deformácii topánky a zachováte jej tvar. Nezabudnite to robiť pri čistení nasucho aj namokro. Alternatívu k pokrčeným novinám alebo papieru predstavujú napínače.

Ako vyčistit semišové topánky?

Suchú špinu vykefujte

Suchú špinu, ako napríklad zaschnuté blato, vyčistíte jednoducho pomocou kefy alebo gumy. Kefovanie semišu všeobecne prospieva. Odstráni ako špinu, tak prach a oživí farbu materiálu.

  • Zatiaľ čo na velúr sa odporúča vziať kefu alebo hubku s hrubšou štruktúrou (oboje špeciálne na semiš, kúpite v obchode s obuvou),

  • na nubuk je najlepšie zaobstarať krepovú kefu alebo špeciálnu gumu.   

Pred čistením kefou alebo gumou sa dvakrát uistite, že je škvrna suchá. Keby bola ešte vlhká, mohli by ste špinu rozniesť na väčšiu plochu a do hĺbky kože. Vo finále by ste si tak nielen prirobili prácu, ale zároveň materiál poškodili. Škvrny kefou nikdy nedrhnite! Čistite pomocou jemného tlaku, nikdy násilím.

Mastné fľaky zlikvidujte prípravkom na kožu alebo škrobom

Ak ste si topánky ušpinili mastnou škvrnou napríklad od jedla, siahnite po prípravku na kožu, ktorý je určený na čistenie mastných škvŕn. Najčastejšie ide o sprej alebo tekutinu.

Ďalšou možnosťou je zasypať mastnotu kukuričným škrobom, múkou alebo detským zásypom. Sypká hmota na seba nadviaže mastnotu, zaschne a na druhý deň (necháte pôsobiť cez noc) ju vykefujete z topánky aj so špinou. Ak ale situáciu vyhodnotíte ako márnu, radšej kontaktujte odborníka, ktorý sa zaoberá čistením obuvi.

Vôbec najlepšie je na prevenciu mastných škvŕn myslieť už počas impregnácie. Napríklad tekutý teflón – ten odpudzuje ako prach a vodu, tak práve mastnotu. Akonáhle je ale topánka už raz zamazaná, teflón nepomôže.

Špinavú vodu očistite navlhčenou handričkou

Dážď síce vďaka dáždniku nezaskočí náš účes, ale topánky prekvapiť môže! Tým skôr, či sú zo semišu. Cekance od áut, kvapky z kaluže, to sú bežné nástrahy mesta. Ak ste si vyšli do práce v obľúbených poltopánkach alebo dámskych lodičkách a neodhadli ste počasie, nič sa nedeje. Poradíme, ako vyčistiť semiš od špinavej vody.

Základom je poctivá impregnácia. Ak sú vaše topánky dobre ošetrené, vlhké počasie im neuškodí. Vezmite si k ruke čistú handričku a navlhčite ju. Alebo siahnite po obrúsku a namočte ho do vody. Špinavú vodu z topánok jednoducho utrite.

Topánky nechajte uschnúť na teplom a suchom mieste. Akonáhle budú suché, vykefujte ich a použite impregnáciu.

Prípravky na čistenie a impregnáciu najprv skúšajte

Prečo? Neboli by ste prví, kto by bol nepríjemne prekvapený výsledkom ošetrenia. Nie všetky produkty sú kvalitné a koža na ne môže zle reagovať. Vyzrajete na to jednoducho tak, že výrobok vyskúšate len po troške na nepohľadovej časti topánky.

Chvíľku počkajte a skontrolujte, ako materiál s čističom alebo impregnáciou reaguje. Keby došlo k zmene farebnosti alebo iným nechceným reakciám, siahnite radšej po niečom inom. Ak ste prípravok kúpili v obchode s obuvou, predajcu kontaktujte a informujte ho o neprimeranej reakcii materiálu.