Ako vyčistiť topánky zvnútra? Budú ako nové

Zo svojich topánok môžete občas cítiť diskomfort; obzvlášť potom, čo ste ich nosili dlho v teplom prostredí, nohy sa vám potia a topánka aj s nohami zapácha. Tomu sa dá celkom ľahko predísť údržbou nielen vonkajšie, ale aj vnútorné stielky obuvi. Ako vyčistiť topánky zvnútra, aby nezosmrdelo?

Prečo čistiť topánky zvnútra?

Najmä v letnom období, kedy si topánky obúvame na holú nohu, zanášame vnútorné stielku nečistotami zvonku i potom. Najčastejšie tento problém riešime u športových topánok, ktoré naši nohu držia počas pohybovej aktivity uzavretú a noha sa môže zapariť. Topánky potom začnú zapáchať a my si lámeme hlavu ďalším problémom. Ako vyčistiť topánky zvnútra? Ideálne sú topánky s vyberateľnou stielkou a vložkou obuvi; tu je možné vybrať a vyprať v roztoku sódy. Pokiaľ topánka vyberateľnú vložku a stielku nemá, tak nie je nič stratené. Môžete využiť nasledujúcich postupov. Upozorňujeme však, že tieto postupy nemajú prednosť pred odporúčaniami výrobcu; tými sa držte v prvom rade.


Nadmerné pánske tenisky New Balance

Čistenie stielky topánky sódou a mydlom

Vytvorte z vody, jedlej sódy a mydla roztok, do ktorého namočíte handričku alebo kefku. Týmto nástrojom potom vnútro topánky dôkladne vyčistite. Jedlá sóda lapá a neutralizuje zápachy. Pozor však na koženú stielku topánok! Pokiaľ máte vnútrajšok obuvi kožený (napríklad u dámskych poltopánok), topánku čistite len mierne navlhčenou handričkou. Koža sa totiž nesmie dostať do väčšieho kontaktu s vodou; oproti topánkam textilnom, ktoré je možné aj vyprať v práčke. Ak vás trápia hlavne zápach obuvi, môžete topánku jednoducho vysypať Sodo alebo soľou; použitú látku potom vysypte z topánky von a vytrite topánku handričkou.

Neutralizácia zápachov octom

Zápachy tiež dobre neutralizuje ocot, ktorý navyše v obuvi dokáže zlikvidovať rôzne mykózy a plesne, ktoré sa šíria na nohách a spôsobujú zápaly a zranenia. Vyrobte si roztok vody a octu v pomere 1: 1. Do neho namočte handričku alebo kúsok vaty, ktorý potom vložíte do topánky na niekoľko desiatok minút. Roztok je tiež možné naniesť na vnútornú stielku rozprašovačom.

Neutralizácia a dezinfekcia deodorantom na nohy

V predajniach obuvi, ale aj v marketoch a drogériách zoženiete dezodoranty na nohy a obuv. Tieto spreje neutralizujú zápachy a zamedzí množenie nežiaducich organizmov, ktoré môžu na vašich nohách spôsobiť rôzne zápaly. Sústreďte sa preto nielen na vôňu, ale aj antibakteriálne vlastnosti daného výrobku. Skvelé sú napríklad spreje s podielom koloidného striebra.

 


Dámske sivé poltopánky Mintaka

Odstránenie potu a zápachu mačacie podstielkou

Rada môže znieť trošku bizarne, však si vezmime fakty: mačacie podstielka pohlcuje tekutiny a neutralizuje zo svojej podstaty zápachy. Prečo ju teda nevyužiť na ošetrenie obuvi? Mačacie podstielku však nesypejte do topánky voľne. Naplňte ju staré ponožky, ktoré do topánky aspoň cez noc vložíte.

Ako zamedziť znečisteniu obuvi zvnútra?

  • Do topánky vždy noste čistú bavlnenou alebo bambusovou ponožku. Ideálne sú špeciálne antibakteriálne ponožky alebo ponožky a vložky s nanočasticami striebra. Tie kúpite v obuvi i drogérii
  • Svoj podiel má samozrejme tiež pravidelná starostlivosť o nohy, a to nielen umývanie, ale aj škrabanie tvrdej kože, ktorá sa môže v topánkach odlupovať.
  • Používajte na nohy dezinfekciu; kúpte je v kyslé kúpeli s octom alebo je striekajte sprejom na nohy. Dezinfekčné účinky môžu mať aj špeciálne krémy na nohy.
  • Ak je vložka do topánky už stará a poškodená, kúpte si novú. Voľte vložku s podielom uhlíka, ktorý neutralizuje pachy a bakteriálne bujnenie.
  • Odolnou textilná obuv je možné občas vyprať na nižšiu teplotu a s nižším počtom otáčok; ideálne na program priamo určený na pranie obuvi.
  • Chodievajte čo najčastejšie naboso. Topánka sa tým vetrá a obrusuje.

 

 


Zimné dámske topánky Tom Tailor Taupe