Ako ošetriť kožené topánky a predĺžiť ich životnosť?

Kožené topánky sú klasikou, ktorá sa nikdy neomrzí. Avšak, aby nám slúžili čo najdlhšie a zostali stále krásne, musíme im venovať pravidelnú starostlivosť. Čistenie, hydratácia, leštenie a používanie napínačov sú základnými krokmi, ktoré nám pomôžu predĺžiť životnosť topánok a udržať ich v perfektnom stave. V tomto článku nájdete užitočné tipy a triky, ako ošetriť kožené topánky a udržať ich v dokonalom stave, či už ide o klasické čižmy alebo o topánky na motorku.

Pravidelne ich čistite

Koženú obuv treba často čistiť a ošetrovať, aby sa nepoškodila. Aj keď je koža odolný materiál a vydrží vám dlhé roky, bez očisty to nepôjde. Urobte si z toho rutinu - čistite nielen, keď je topánka špinavá, ale aj v pravidelných intervaloch.

Najprv sa zbavíte hrubých nečistôt a potom tých jemnejších. K ruke si vezmite handričku alebo hubku. Vlhké topánky nechajte dobre preschnúť. A potom ich ošetrite vhodným prípravkom. Detailný návod, ako vyčistiť kožené topánky, nájdete na našom blogu.

Potom tu máme odolné škvrny, ktoré sa nedajú bežným čistením odstrániť. Týka sa to hlavne topánok zo svetlej kože, na ktorej je všetko vidieť. Môžete si buď kúpiť špeciálny prípravok na odstránenie škvŕn z kože (napr. na báze nanotechnológie), alebo topánky odneste k profesionálovi na renováciu.

Hydratácia, kľúč k úspechu

Kožené topánky sa bez leštenia nezaobídu – prípravky ich zmäkčujú a chránia proti vlhkosti a poškodeniu. Niekto sa spolieha na klasický krém, iní zase na vosky. Prípravok naneste handričkou, hubkou (často súčasťou balenia) alebo kefkou. Záleží na tom, čo vám najviac vyhovuje. Krúživými pohybmi aplikujte po celom povrchu topánky a leštite, kým sa topánka nezačne blýskať.

Tipy na krémy, vosky a leštiace kefy

Krémom docielite jemný zamatový lesk. Pokiaľ sa rozhodnete pre krém, za chvíľu budete hotoví. Nezabudnite zaobstarať taký, ktorý farebne zodpovedá vašim topánkam. Veľkou výhodou farebných krémov na topánky je, že skryjú drobné poškodenia. K dostaniu sú aj bezfarebné krémy, tie však väčšinou majú nejakú prímes vosku.

Vďaka vosku topánky získajú zrkadlový lesk. Pravdou ale je, že je s ním celý proces kvapku pracnejší. Pre najlepší efekt sa odporúča najprv topánky voskom vyleštiť. Nasleduje druhé kolo, kedy striedavo leštíte mierne vlhkou handričkou s kvapkou vody a handričkou s voskom. Ani vlhkosti, ani vosku ale nesmie byť príliš. V pomere musí byť rovnováha, ktorú nenájdete inak ako práve praxou. Vosk funguje aj ako impregnácia.

Oleje na kožené topánky sú ideálne pre pevné, hrubšie a silné kože - typicky vysoké kožené topánky (kone, motorky), jazdecké či pracovné. Fungujú ako spoľahlivá impregnácia a kožu krásne zmäkčia.

Ak si chcete zaobstarať kefu, odporúčame také, ktoré majú drevenú rukoväť. Tie vydržia najdlhšie. Najlepšiu službu vám preukážu chlpy z prírodného materiálu, napr. z konských vlasov alebo kozieho chlpu.

Používajte napínače

Keď kožené topánky nenosíte, dajte do nich napínače. Tie sa postarajú o to, že si topánky udržia tvar a zabránia ich deformácii. Napínače alias kopytá zaobstaráte v obchodoch s obuvou alebo u špecializovaných výrobcov. Pomôžu aj s miernym roztiahnutím topánky, ktoré vás tlačia. Pokiaľ je to aj váš problém, poobzerajte sa po kopytoch na mieru, ktoré budú presne kopírovať tvar vášho chodidla.

Čo robiť, aby vám kožené topánky vydržali čo najdlhšie?

Chcete, aby kožená obuv vyzerala skvele aj po rokoch? Vyskúšajte nasledujúce rady.

  • Skladujte topánky na chladnom a suchom mieste mimo dosahu priameho slnečného žiarenia, teda najlepšie v botníku. Neskladujte ich v plastových vreckách a iných vzduchotesných nádobách. Koža by začala vysychať a praskať.
  • Dávajte si pozor na odreniny a poškriabaniu. Nenoste ich v nerovnom teréne alebo za mokra a buďte opatrní pri chôdzi po tvrdom povrchu.
  • Obuv striedajte – zabránite tak obnoseniu. Noste rôzne páry v rôzne dni, nech si môže topánka oddýchnuť.

Viac tipov nájdete v článku Starostlivosť o kožené topánky.