Ako správne sušiť topánky: praktické tipy pre starostlivosť o topánky

Starostlivosť o obuv by sa nikdy nemala podceňovať, pretože správna údržba pomáha predĺžiť životnosť obuvi a zachovať jej pohodlie pri každodennom nosení. Jedným z najdôležitejších aspektov je správny spôsob sušenia obuvi. Tento proces nielenže zabraňuje nepríjemnému zápachu a plesniam, ale tiež minimalizuje riziko deformácie obuvi a predlžuje životnosť použitých materiálov.

Príprava obuvi pred sušením

Ak je obuv mokrá a zároveň znečistená blatom, pieskom alebo inými nečistotami, je dôležité ju dôkladne vyčistiť. Tým zabezpečíte nielen rýchlejšie vyschnutie obuvi, ale aj zabránite tomu, aby sa na topánkach zachytávali nečistoty. Čisté topánky budú môcť nielen účinnejšie schnúť, ale zostanú pripravené na ďalšie použitie.

Ako správne čistiť a prať obuv? Zbavte sa škvŕn ručne a predovšetkým podľa ich materiálu. Kožené topánky si vyžadujú inú starostlivosť ako napríklad semišové topánky alebo biele látkové tenisky. 

TIP: Nezabudnite topánky pred prvým obutím dôkladne naimpregnovať. Tým sa na topánkach vytvorí nepremokavý film, ktorý zároveň zníži riziko ich premočenia.

Ako správne vysušiť obuv?

Nesušte topánky v sušičke alebo priamo na vykurovacom telese. Najlepšie je nechať ich vyschnúť na vzduchu. Počas teplých dní ich dajte von, ale mimo dosahu priameho slnečného svetla. V zime ich dajte pod radiátory.

Obuv by takto mala vyschnúť do jedného dňa alebo cez noc. Vyhnite sa umelým metódam sušenia. Zároveň nezabudnite, že rýchle sušenie pri vysokých teplotách môže spôsobiť trvalé poškodenie niektorých materiálov.

Pred sušením vyberte vložky a rozopnite topánky, aby do nich mohol ľahšie prúdiť vzduch. Umožníte tak rýchlejší odvod vlhkosti a znížite riziko vzniku plesní.

Rovnomerné sušenie zabezpečíte tak, že topánky rozbalíte a naplníte novinami, toaletným papierom alebo kuchynskými utierkami, ktoré topánky nielen natiahnu, ale aj absorbujú vlhkosť. 

Odporúča sa naplniť čižmy, aby si zachovali správny tvar. Je to potrebné najmä v prípade kožených topánok, ktoré majú tendenciu sa pri sušení mierne zmršťovať. 

TIP: Pozor na časopisy alebo farebné letáky, nepoužívajte ich pri sušení, pretože môžu zašpiniť vnútornú stranu topánok.

Alternatívne metódy sušenia

Na alternatívne možnosti sušenia obuvi sa odporúča použiť ryžu alebo kávové zrná, ktoré absorbujú vlhkosť podobne ako noviny. Malé množstvo ryže alebo kávy vložte do ponožky, utesnite ju a vložte do topánok, aby začala absorbovať vlhkosť. Táto náplň by sa mala meniť každé 2 - 3 hodiny. Pri sušení obuvi po daždi je ideálne nechať ju schnúť pri izbovej teplote s dostatočným prúdením vzduchu.

Zároveň je možné topánky zavesiť na šnúru. Najmä v prípade topánok s mäkkým zvrškom, ako sú textilné tenisky. Stačí topánky pripnúť za jazyk pomocou kolíkov. Obuv by sa nemala ohýbať, aby nedošlo k jej deformácii.

Ako sa rozhodnúť nesušiť topánky?

Vyhnite sa sušeniu topánok v sušičke, na priamom slnečnom svetle alebo priamo na ohrievači. Nepoužívajte ani tak horúci vzduch z fénu alebo ohrievača, pretože všetky tieto spôsoby môžu poškodiť materiál obuvi.

Sušenie obuvi na radiátore sa neodporúča kvôli vysokej teplote, ktorá môže poškodiť materiály a viesť k deformácii obuvi. 

Jednou z ďalších chýb je sušenie obuvi na priamom slnečnom svetle. Priame slnko môže spôsobiť deformáciu materiálov alebo vyblednutie farieb, najmä na jemnejších materiáloch. V prípade bielych tenisiek to môže spôsobiť zožltnutie a spôsobiť nepríjemný žltý odtieň.

Ďalšou častou chybou je sušenie obuvi horúcim vzduchom zo sušiča vlasov v nádeji na rýchly a dokonalý výsledok. Žiaľ, aj to môže spôsobiť rozlepenie obuvi, najmä pri športoch, kde sa na seba lepí veľa rôznych prvkov a materiálov.

Ako sušiť obuv v sušičke?

Sušenie obuvi v sušičke sa veľmi neodporúča. Ak je to však nevyhnutné, treba dodržiavať určité pravidlá a zásady, aby sa obuv nenávratne nezničila.

V prvom rade je nevyhnutné zistiť, z akého materiálu sú topánky vyrobené. Do sušičky môžete vložiť obuv vyrobenú z bavlny alebo iných umelých materiálov. Na druhej strane sa neodporúča vkladať do sušičky kožené topánky, semišové topánky alebo topánky s gélovou podrážkou. A samozrejme, žiadne špinavé topánky! Pred sušením by sa všetky topánky mali ručne vyčistiť jemným pracím prostriedkom a odstrániť šnúrky.

Sušenie v sušičke by nemalo trvať dlhšie ako 60 minút pri nízkej alebo strednej teplote. Hoci sušička nemusí byť plná, odporúča sa sušiť obuv najlepšie v pároch. Ak však do sušičky vložíte niekoľko uterákov, vyhnete sa možným bočným nárazom, ktoré by mohli poškodiť obuv. Topánky vložte do sušičky ako posledné a podrážky pritlačte k sklu dverí špičkami nahor.

Ako správne vysušiť obuv vo vnútri?

Aby ste predišli nepríjemnému zápachu alebo vzniku nebezpečných plesní, je nevyhnutné topánky dôkladne vysušiť zvnútra aj zvonka. Vždy odstráňte vložky do topánok. Vložky do topánok vkladajte až vtedy, keď sú topánky a vložky dokonale suché.

Po vybratí vložiek sa odporúča dôkladne skontrolovať vnútro topánok a odstrániť prípadné stopy po vode alebo zvyšky vody. Potom môžete použiť niekoľko osvedčených metód na ich vysušenie.

Ako účinne odstrániť nepríjemný zápach z obuvi?

Ak bojujete s nepríjemným zápachom v topánkach, existuje niekoľko účinných tipov. Začnite tým, že necháte topánky otvorené, aby mali dostatok vzduchu na vetranie. To pomôže odstrániť nežiaduce pachy a zlepší celkovú sviežosť vašich topánok.

Na neutralizáciu nepríjemného zápachu v topánkach použite obyčajný kuchynský ocot, ktorý účinne odstraňuje zápach a efektívne ničí rôzne druhy mykóz a plesní, ktoré sa môžu šíriť na nohách. Pripravte si roztok vody a octu v pomere 1:1, namočte do neho handričku alebo vatu a vložte ju do topánok na niekoľko desiatok minút. Tento roztok môžete aplikovať aj na stielku pomocou rozprašovača, čím dosiahnete rovnako účinný výsledok.

Ďalšou možnosťou sú špeciálne vložky do topánok s aktívnym uhlím, ktoré účinne pohlcuje pachy a udržuje topánky dlhšie svieže. Prípadne môžete do topánok nasypať kávový prášok alebo sódu bikarbónu, ktoré majú tiež schopnosť pohlcovať nepríjemné pachy.

Sušené bylinky (levanduľa, lístky mäty) alebo korenie (škorica, klinčeky) sú tiež skvelou možnosťou na neutralizáciu zápachu v obuvi. Skúste tiež na niekoľko hodín vložiť topánky do mrazničky v plastovom vrecku, aby ste pomocou nízkych teplôt zničili baktérie spôsobujúce zápach.

V obchodoch sú k dispozícii špeciálne spreje určené na odstránenie zápachu z obuvi, ktoré obsahujú antibakteriálne látky a osviežovače vzduchu. 

Nepríjemný zápach môže súvisieť aj so starostlivosťou o nohy, preto je dôležité udržiavať nohy v čistote a suchu, aby sa znížilo hromadenie baktérií.