Ako prať a čistiť topánky, aby vám vydržali krásne mnoho rokov

Máte doma biele tenisky, kožené čižmy alebo semišové poltopánky a nie ste si istí, ako z nich odstrániť škvrny? Poradíme vám.

Ruční čištění bot je největší jistota Ručné čistenie topánok je najväčšia istota

Chcete mať istotu, že vašim topánkam čistenie neublíži? Zbavte ich škvŕn ručne. Na drobné nečistoty použite navlhčenú handričku a trochu mydla. Topánky opatrne umyte a nechajte vyschnúť na suchom a teplom mieste.

Čistenie topánok podľa ich materiálu

Látkové topánky a tenisky znesú občasné pranie v práčke. Vždy sa ale riaďte symbolmi prania na ceduľke obuvi. Poradí vám, na koľko stupňov topánky prať a odporučí vhodný prací prostriedok. Semišové a kožené topánky by ale takýto spôsob čistenia nepotešil. Ako z topánok odstránite škvrny bez toho, aby ste ich nenávratne zničili?

Látkové topánky

Aby boli tenisky naozaj žiarivo biele, vyperte ich v práčke na 40 °C a na nižší počet otáčok. Pred praním môžete biele tenisky vyčistiť jedlou sódou. Na farebné tenisky použite jemné mydlo alebo jar.

TIP: Ako vyčistiť biele tenisky, aby boli opäť ako nové

Pánske nadmerné tenisky New Balance

Semišové topánky

Semišové topánky sú veľmi náchylné na škvrny a vyžadujú odbornú starostlivosť. Čistite ich len špeciálnym prípravkom na semiš a jemnou handričkou. Nikdy ich neperte. Zničili by sa.

Kožené topánky

Ani kožené topánky nikdy nedávajte do práčky. Najskôr ich vyčistite mokrou handričkou. Tým odstránite najväčšie nečistoty. Potom použite špeciálne prípravky na kožu a nakoniec topánky naimpregnujte.

Ako vyčistiť podrážku

Tiež podrážka si zaslúži dostatočnú starostlivosť. Vydrhnite ju od nečistôt, bahna a kamienkov pomocou hrubej kefy a vody s jarou. Na bielu podrážku skúste použiť zubnú kefku a bieliacu zubnú pastu.

Ako vyčistiť šnúrky a vložky do topánok

Šnúrky môžete v kľude prať v práčke. Najskôr ich ale zviažte k sebe. Neprekĺznu tak drobnými dierkami v bubne. Vložky do topánok vyperte ručne v teplej vode s pracím práškom. Nechajte ich vysušiť na slnku alebo pri kúrení. Krásne preschnú. Pokiaľ vložky do topánok zapáchajú, vložte ich do vrecka s vodu a jedlou sódou. Nechajte ich vo vnútri aspoň jeden deň, nepríjemný zápach hneď zmizne. Uvidíte.

Môže vás zaujímať: Ako vyčistiť topánky zvnútra? Budú ako nové

Ako sušiť topánky

Topánky nesušte v sušičke ani priamo na kúrenie. Nechajte ich preschnúť na vzduchu. V teplých dňoch ich dajte na slniečko. V zime ich položte pod radiátory. Topánky by tam mali vyschnúť počas jedného dňa alebo cez noc.