Ako správne čistiť topánky z nubuku? Je to jednoduché!

Kožené topánky z nubuku sú veľmi populárne - a niet divu. Vďaka svojmu zamatovému vzhľadu vyzerá tento materiál (ktorý si ľudia často pletú sa semišom) veľmi elegantný. Je ale tiež veľmi jemný a preto rovnako ako semiš vyžaduje špeciálnu starostlivosť. V tomto článku vám povieme, ako ošetriť obuv z nubuku - a vedzte, že to nie je žiadna veda!

Dámska zimná obuv Kamik Snovalley L

Čo je to nubuk?

Najprv je dobré si povedať, čo je vlastne nubuk zač. Ide o brúsenú hovädzu kožu opracovanú z vonkajšej strany, zatiaľ čo semiš vzniká brúsením a leštením vnútornej strany usne. V oboch prípadoch vzniká povrch, ktorý nie je hladký ako pri klasických kožených topánok, ale vďaka zdrsneniu jemne chlpatý. Pretože je vonkajšia strana kože odolnejšie, je tiež nubuk v porovnaní so semišom odolnejším materiálom.

Nubuk sa používa napríklad pri výrobe pánskych letných topánok, zimných pánskych "farmárok" či členkových topánok, alebo napríklad dámskych zimných snehulí.

Ako sa starať o topánky z nubuku?

Tento materiál je veľmi citlivý na vlhkosť, a preto je vhodné pred každým použitím topánok (zvlášť keď prší alebo sneží) naimpregnovať vrchnú vrstvu vodeodolným sprejom. Použite ideálne ten, ktorý je určený na drsné kože. Stačí obuv nastriekať zo vzdialenosti cca 20 centimetrov a nechať vyschnúť. Tým zaistíte, že budú topánky chránené pred vplyvom premenlivého počasia.

Dôležité je tiež pravidelné čistenie topánok z nubuku. Po každom použití odstraňujte priebežne i malé nečistoty, a to pomocou špeciálnej kefky či hubky, ktoré sú určené na údržbu obuvi z nubuku. Jemnými krúživými pohybmi odstránite prach a nečistoty, a zároveň vyhladíte vlákna. Ideálne je používať špeciálne čistiace prostriedky na nubuk a semiš, ktoré oživujú farby a napomáhajú k lepšej mäkkosti a elasticite povrchu topánok.

Nenechajte škvrny na topánkach uschnúť, pretože potom bude oveľa náročnejšie sa ich zbaviť. Ale pozor! Nikdy nepoužívajte vodu (len v osobitných prípadoch, pozri nižšie) - nezabudnite, že nubuk sa nekamaráti s vlhkosťou. Ak vám topánky z nubuku promoklý, vysušte ich najskôr vycpáním starými novinami, a až potom čistite. Nikdy nubukovú obuv nesušte pod radiátorom či na slnku!

Pánske zimné topánky Navaho

Ako vyčistiť topánky z nubuku bez špeciálnych prípravkov

Zabudli ste alebo ste si ešte nestihli kúpiť špeciálne kefky a prípravky na údržbu nubukovej obuvi? Nevadí, môžete si poradiť aj s tým, čo máte doma. Na odstránenie suchých nečistôt a prachu môžete použiť zubnú kefku s mäkkými štetinami - len sa presvedčte, že na ňom nezostala žiadna zaschnutá zubná pasta.

Miesto špeciálnej gumy na nubuk vám dobre poslúži aj klasická školská guma, ktorá však tiež musí byť čistá. Ak nemáte po ruke gumu, máme pre vás ďalší trik - použite kôrku suchého chleba, a to jeho svetlú stranu, ktorú jednoducho potierajte škvrny.

Ak sa vám "podarí" nubukovej topánky pokvapkať niečím mastným, je účinným riešením detský zásyp, ktorý jednoducho na škvrnu nasypete a necháte pár hodín pôsobiť. Rovnako dobre funguje aj roztok vody s octom v pomere 1:1. Navlhčite v ňom mäkký handričku a pritlačte ku škvrne (Nevtierajte!). Potom topánky znova pretrite navlhčenou handričkou.

Škvŕn od posypovej soli sa ľahko zbavíte pomocou papierových vreckoviek namočených vo vode. Opäť stačí len na chvíľku priložiť. Ak to nezaberie, skúste trochu saponátu na umývanie riadu

.

Pánske nadmerné topánky Koma