Ortopedická obuv na ploché nohy: Poradíme so správnym výberom

Ploché nohy spôsobujú rôzne problémy, ako sú bolesti nôh a chrbta, nadmerná únava a mravčenie svalov. V tomto článku sa zameriame na správny výber ortopedickej obuvi pre ploché nohy. Pri výbere novej obuvi je potrebné zohľadniť niekoľko faktorov, ako sú dostatočná podpora klenby nohy, anatomické tvarovanie, vhodná veľkosť a materiály. Článok ponúka aj rady týkajúce sa prevencie a starostlivosti o nohy, aby sa minimalizovalo riziko vzniku alebo zhoršenia plochých nôh.

 

Ploché nohy, na čo si dať pozor?

Podľa ortopédov ploché nohy trápia až 80 % populácie. Ide o vrodenú aj získanú vadu. Jednoducho povedané, môžete si k nim pomôcť sami. Napríklad nosením nevhodnej obuvi, nadmernou námahou pri práci alebo športe, nadváhou, úrazom. Ploché nohy môžu spôsobiť otlaky, pálenie a mravčenie svalov, nôh, chrbta, a dokonca aj bolesti hlavy.  

Myslite na prevenciu

Okrem výberu vhodnej obuvi pre ploché nohy poznáme aj ďalšie opatrenia, ktoré predchádza vzniku alebo zhoršeniu plochých nôh. Čo pre seba môžete urobiť?

  • Dodržujte hygienu (kúpeľová soľ, chladivý gél, masáž pemzou, viac v článku o správnej starostlivosti o nohy)
  • udržujte si zdravú hmotnosť,
  • posilňujte svaly nôh a nožnú klenbu (masáže, fyzioterapia, chodenie naboso, Kneippov chodník),
  • používajte ortopedické vložky.

Najlepšia obuv pre ploché nohy je tá ortopedická

Hľadajte takú obuv, ktorá poskytuje dostatočnú oporu nožnej klenbe, dostatok miesta na prsty a vyrovnáva tlak na nohy. Mala by byť skôr široká ako úzka, a ponúkať oporu. Anatomické tvarovanie je veľkým plusom. Ortopedická obuv tieto požiadavky spĺňa vôbec najlepšie. Ako?

  • Zdravotná obuv stimuluje a podopiera klenbu. Vhodná opora nožnej klenby znižuje únavu a bolesť nôh, kolien a bedier.
  • Tiež pomáha správne rozložiť váhu tela, čo znižuje riziko ďalších zdravotných problémov. Celkové držanie tela sa zlepší.
  • Vďaka anatomickému tvarovaniu sa mierni bolesť a napätie v končatinách.
  • A keďže nohy nijako nedeformuje, predchádza zhoršeniu stavu či pridruženiu ďalších problémov.

Pokiaľ hľadáte nový pár topánok mimo oddelenia so zdravotnou obuvou, vyhnite sa topánkam s plochou podrážkou. Máme na mysli najmä žabky, sandálky, baleríny. Nie je to prípad všetkých, ale pri množstve párov tohto typu topánok sa práve s plochou podrážkou stretnete. Tá nijako nožnú klenbu nestimuluje a nepodopiera, takže ľahko dôjde k zhoršeniu stavu.

Okrem toho neodporúčame ani úzke topánky či topánky na podpätku, ktoré môžu prispievať aj k ďalším deformáciám a nohám sa v nich príliš nedarí.

Aké materiály zvoliť

Odporúčame topánky vyrobené z kvalitných materiálov, ako sú koža, textil alebo odolné syntetické materiály. Dôležité je, aby topánky boli mäkké, ale zároveň pevné a stabilné.

Podrážka

Stielka musí byť pružná a mäkká, ale zároveň dostatočne pevná. Vďaka tomu dokáže tlmiť otrasy a nárazy pri pohybe, čo ľuďom s plochými nohami uľahčuje chôdzu. Zároveň telo núti balansovať, čím sa posilňuje. S tlmením otrasov dokážu pomôcť aj ortopedické vložky. Protišmyková úprava podrážky je určite veľké plus, tým skôr, keď hľadáte prezutie do vnútorných priestorov.

Výška podpätku

Na ploché nohy vyberajte obuv s nízkym podpätkom. Plochá podrážka je zlá, ale ani s podpätkom by sa to nemalo preháňať. Vysoké podpätky ploché nohy zhoršujú (preťažujú totiž prednú časť nohy) a spôsobujú ďalšie problémy s kolenami a dolnou časťou chrbta.

Vyberte si tú správnu obuv

Pánske poltopánky Koma 
Dámske poltopánky Axel
Popis obrázku 2
Čierne damske nazúvaky Milami