Ako spoznať ploché nohy? Prevencia, liečba a cviky

Cítite sa po chôdzi unavení, opúchajú vám nohy a bolí vás často hlava? Možno za to môžu ploché nohy. Poradíme vám, ako plochú nohu spoznáte, aké sú príčiny jej vzniku a odporučíme vhodné cviky.

Ako spoznáte plochú nohu

Na ploché nohy trpí podľa ortopédov až 80% ľudí. Ako spoznáte, že patríte medzi nich? Vnímajte tieto varovné signály:

 

  • nadmerná únava po chôdzi
  • pocit ťažkých lýtok
  • opuchy nôh
  • bolesti chrbta
  • pocit chladu
  • kurie oká
  • pálenie svalov
  • tŕpnutie nôh

Diagnóza

Ak sa domnievate, že máte ploché nohy, navštívte ortopéda. Ten vám vykoná odborné vyšetrenie a poradí vám, čo ďalej. Vďaka takzvanému plantoskopu vám skontroluje nožnú klenbu a jej rozloženie záťaže na špičky, päty a chodidlo.

Príčiny vzniku plochej nohy

Mezi příčiny vzniku patří především tyto faktoryPlochá noha môže byť geneticky vrodenou vadou alebo sa k nej dopracujete počas života nevhodnou starostlivosťou. Medzi príčiny vzniku patrí predovšetkým tieto faktory:

 

  • zlý vývoj spôsobený vrodenou plochosťou nohy,
  • nedostatočná starostlivosť o nohy v čase dospievania,
  • vysoká záťaž vplyvom obezity alebo náročného povolania,
  • príliš rýchly rast,
  • preťažovanie pri pretekárskom športe,
  • poúrazový stav
  • alebo nevhodná obuv.

Ploché nohy u detí

Do dvoch rokov veku je plochá noha u detí bežným javom. Novorodenci majú totiž vnútorná časť plosky vyplnenú tukovým vankúšom, ktorý postupne zmizne. Klenba nohy sa vyvíja až do predškolského veku. Aby ste predišli plochým nohám u detí aj v neskoršom veku, kúpte im členkové topánky s pevnou podrážkou a pätou. Vždy by mali byť o 10 až 15 mm väčší, aby noha mala dostatok priestoru. Pozor si tiež dajte na prípadnú nadváhu dieťaťa. Tá môže negatívne ovplyvniť celkový postoj, kvalitu kĺbov a pružnosť svalov.

Vhodná prevencia

Prevencia plochých nôh je jednoduchá, ale musí byť pravidelná. Patrí do nej hygiena, špeciálne cviky a kvalitná obuv.

 

Pískové dětské botičky Pegres

Hygiena

Vhodnou prevenciou je dostatočná hygiena a starostlivosť o chodidlá. Využívajte kúpeľové soli, pemzu a chladivý gél. Na nohách stojíte veľkú časť dňa, zaslúži si preto pravidelnú starostlivosť.

Topánky pre ploché nohy

Vyhnite sa vysokým podpadkům a úzkym špičkám. Chodidlá a prsty potrebujú priestor, anatomicky tvarovanú obuv a podrážku, ktorá tlmí nárazy. Vhodné sú napríklad gumičkový topánky, ktoré nohu nesťahujú a zaručujú komfort a pohodlnú chôdzu.

 

Dámská gumičková obuv Rock Spring

Správna chôdza

Správny postoj tela vám pomôže od bolesti chrbta, hlavy, kolenách a prehĺbi váš dych. Najskôr sa postavte rovno, ruky nechajte spustené pozdĺž tela, zatiahnite bradu a hlavu vytiahnite nahor, akoby vás niekto ťahal na temene hlavy za povrázok. Povoľte ramená a chodila pevne oprite do zeme. Ucítite kĺby pod palcami a päty, prsty však nechajte voľne. Vyskúšajte si, že ich dokážete odlepiť, bez toho aby sa zmenila vaša stabilita. Vydýchnite a nadýchnite sa. Pri každom kroku pokladajte nohu rovno a nešliapte smerom k vnútornej strane. Choďte pomaly a prenášajte váhu na vonkajšiu časť chodidla.

Cviky na ploché nohy

Jednoduché cviky môžete vykonávať kedykoľvek počas dňa sami doma. Veľmi prospešná je tiež masáž nôh alebo návšteva fyzioterapeuta.

 

  1. Posaďte sa rovno na stoličku a krúžte oboma členky súčasne. Najskôr na jednu stranu, potom na druhú.
  2. V stoji sa postavte na špičky a položte chodidlá späť na podložku. Niekoľkokrát zopakujte. Stoj na špičkách striedajte sa strojom na pätách.
  3. Využite masážne loptičku. Pomaly ho váľajte po chodidle tam a späť a masírujte celú dĺžku nohy
  4. Precvičujte prsty na nohách. Ako? Napríklad tým, že sa pomocou nich budete snažiť zdvihnúť niečo zo zeme. Môže to byť ceruzka alebo kus látky.
  5. Chodievajte často bosí v tráve, po piecke alebo v lese. Nebojte sa, zem je mäkší ako sa zdá. Nezraníte sa.
  6. Využívajte Kneippov chodník, v ktorom sa strieda horúca a ľadová voda. Táto procedúra pôsobí dobre aj na prekrvenie nôh a lymfatický systém.

 

Starajte sa o nohy pravidelne a s láskou. Odmení sa vám jemnou pokožkou a vitalitou, ktorá vás bude sprevádzať celý deň.