Kurie oko: Príznaky a liečba

Človeka môže potrápiť všeličo. A mnohokrát aj na prvý pohľad maličkosť, akou je kurie oko. Bolestivý kožný útvar sa objavuje spravidla na nohe a veľmi často vzniká v dôsledku dlhodobého nosenia úzkej alebo príliš špicatej obuvi. Tým vzniká tlak na koži a problém je na svete. Ako sa nepríjemného spoločníka zbaviť?

Ako rozpoznať kurie oko

Na jednu stranu pozitívne zistenie je, že sa kurie oká týkajú výhradne našich nôh. Na druhú stranu vedia nohy poriadne potrápiť. Medzi najčastejšie miesta, kde sa kurie oká vyskytujú patria palce, päty, medzi prstami, prípadne na hornej časti nôh (najmä v okolí drobných kĺbov nohy). Na rukách sa spravidla neukazujú čiže pokiaľ máte podozrenie, že sa kurie oko vyskytlo tam, jedná sa najskôr o bradavicu.

Aby ste si boli istí tým, že na vašich nohách sídli práve kurie oko a nie spomínaná bradavice, môžete ho rozpoznať podľa tohto popisu – kurie oko je väčšinou kužeľovitého tvaru a býva o veľkosti maximálne 8 milimetrov. Uprostred útvaru sa objavuje tŕň, ktorý máva hnedú farbu. Koža okolo neho je žltošedá.

Ako kurie oko vzniká

Aj keď nehovoríme o vážnom ohrození alebo príliš veľkom zdravotnom probléme, je to veľmi nepríjemné, preto je dôležité vedieť nielen príčinu vzniku, ale aj to, ako ho liečiť. Ako už bolo spomenuté, dôvodom vzniku kurieho oka je predovšetkým nevhodná obuv, ktorá tlačí na koži. Vplyvom tlaku dochádza k tomuto problému.

Príznaky kurieho oka

Typickým príznakom je bolesť na nohách, ktorú pociťujete hlavne pri chôdzi v úzkych či špicatých topánkach ako sú napr. dámske lodičky, ale potom napokon v akýchkoľvek topánkach. Kurie oko, respektíve tŕň rastúci uprostred totiž dráždi citlivé nervy, čím onú bolesť spôsobuje.

Liečba kurieho oka

Aj keď sa nejedná o závažný zdravotný problém, aj každá taká maličkosť, pokiaľ je neliečená môže viesť k horším scenárom. V tomto prípade hrozí napríklad infekcia, ktorá sa do kurieho oka môže dostať a tiež následný zápal, ktorý vplyvom infekcie vznikne. A je závažnejší problém na svete.

Preto ani na chvíľu neotáľajte s liečbou, keď na kurie oko narazíte. V najlepšom prípade sa snažte už o prevenciu, a to tým, že budete nosiť zdravotnú obuv, ktorá je prispôsobená tak, aby bola maximálne komfortná. Ostatne zdravotnú obuv oceníte aj pri liečbe problému, pretože nebude nijako tlačiť, skôr bude poskytovať vytúžené pohodlie.

Liečba je podobná ako v prípade pľuzgierov. Kurie oko je nutné zmäkčiť kožu masťou a kurie oko odstrániť. Obvykle sa brúsi po teplom kúpeli, keď koža zmäkne. Dokonca existujú aj náplasti na tento zdravotný problém, ktoré obsahujú kyselinu salicylovú. Tá podporuje zmäknutie, uľahčuje odstránenie kurieho oka a poskytuje prakticky okamžitú úľavu od bolesti.