Choroba DNA: Aké sú príznaky, príčiny, prevencia, a čo liečba?

Ochorenie DNA, pakostnica (arthritis uratica), ale ochorenie známe aj ako choroba kráľov, je typ artritídy spojený s metabolickými poruchami, ktorý postihuje kĺby a prejavuje sa veľmi silnou bolesťou a opuchom niektorých kĺbov. Náš článok vám poskytne informácie o tom, čo spôsobuje ochorenie DNA, aký je prístup k prevencii a ako by mal byť prispôsobený život s touto diagnózou.

 

Čo je ochorenie DNA?

DNA, tiež nazývaná ako choroba kráľov, predstavuje zápalové ochorenie, ktoré vzniká v dôsledku zvýšenej hladiny kyseliny močovej v krvi (hyperurikémia) a súčasne sa prejavuje nadmerným hromadením kryštálov tejto kyseliny v kĺboch a ďalších tkanivách tela.

 

Tento jav sa obvykle vyskytuje predovšetkým v dôsledku dlhodobého vysokého prísunu purínov do organizmu, čo sú látky zodpovedné za tvorbu kyseliny močovej. Okrem toho môže byť spôsobený zvýšenou produkciou kyseliny močovej, napríklad v dôsledku rozpadu buniek pri malígnych ochoreniach, alebo nedostatočným vylučovaním tejto látky, čo často súvisí s chronickou obličkovou nedostatočnosťou.

 

Puriny sa prevažne nachádzajú v potravinách bohatých na bielkoviny, ako je červené mäso, morské plody alebo vnútornosti. K rozvoju ochorenia prispieva aj nadmerná konzumácia alkoholu, ktorý má schopnosť znižovať vylučovanie kyseliny močovej obličkami. Ochorenie tiež často súvisí s ďalšími zdravotnými komplikáciami, ako sú anémia, psoriáza, zlyhanie obličiek, transplantácia orgánov, av takmer 75% prípadov je spojené s metabolickým syndrómom (obezita, vysoký krvný tlak, cukrovka, vysoký cholesterol).

 

Výskyt ochorení DNA je častejší u mužov, avšak nevynecháva ani ženy, a zvyšuje sa s postupujúcim vekom.

 

Aké sú príčiny?

Ochorenie môže byť dedičné. Až u 60 % pacientov sa uvádza, že väčšinou choroba postihuje aj ich príbuzných. Ďalej môže byť ochorenie spôsobené nezdravým životným štýlom.

 

Rizikové faktory, ktoré môžu spôsobovať ochorenie DNA, sú:

 

  • Nadmerný príjem potravín, ktoré sú bohaté na bielkoviny a obsahujú puríny.
  • Nadmerná konzumácia alkoholu.
  • Nedostatočný pitný režim.
  • Nedostatok pohybu.
  • Dlhodobé užívanie niektorých liekov alebo diuretík.
  • Terapia malígnych ochorení (chemoterapia a liečba ožiarením).
  • Obličková nedostatočnosť.
  • Genetické faktory.
  • Vek a pohlavie.
 

Najčastejšie sa ochorenie vyskytuje u mužov v strednom veku, aj keď môže postihnúť kohokoľvek a kedykoľvek.

 

Aké sú príznaky?

Jedným z výrazných prejavov tohto ochorenia sú veľmi silné bolesti nôh a opuchy postihnutých kĺbov.

Príznaky ochorenia sú charakterizované predovšetkým v noci, a to prudkým začiatkom silných bolestí v postihnutom kĺbe, obvykle to začína v palci na nohe. Bolesti sa môžu vyskytnúť aj na rukách, v oblasti členkov, ale aj na kolenách.

Ďalšie príznaky zahŕňajú:

  • opuchy a opuchnuté nohy,
  • silné začervenanie a citlivosť postihnutej oblasti na dotyk,
  • postihnutá oblasť a pokožka na ňom je lesklá a napnutá,
  • obmedzený rozsah pohybu, nie je možné s kĺbmi normálne pohybovať.
 

Po niekoľkých dňoch až aj týždňoch dôjde k ústupu bolesti a aj opuchu, ale samotné ochorenie pretrváva ďalej

 

V prípade neliečenej DNY sa príznaky opakujú v pravidelných intervaloch, niekedy aj po mesiacoch či rokoch. Tieto ataky môžu byť sprevádzané zvýšenou teplotou alebo horúčkou, zimnicou, únavou, a tiež celkovou schváceností, čo signalizuje prechod choroby do chronického štádia.

 

Menej často sa môže objaviť obličková kolika spojená s tvorbou urátových kameňov. V pokročilom štádiu už dochádza k viditeľnému ukladaniu urátov v oblasti kĺbov ak vzniku tzv. tofov, čo sú mäkké hrče v okolí drobných kĺbov, predovšetkým na rukách.

Prevencia ochorení DNA

Prevencia ochorení DNA zahŕňa úpravu životného štýlu a stravovacích návykov. Dôležité je obmedziť konzumáciu potravín obsahujúci vysoké množstvo purínov, ako sú mäso, ryby a alkohol.

Dodržiavanie vyváženej stravy, dostatok tekutín a pravidelná fyzická aktivita môžu prispieť k rozšíreniu ešte lepšej a účinnejšej prevencie. Ďalej sa odporúča prestať fajčiť a obmedziť konzumáciu alkoholu, predovšetkým piva. Odporúča sa aj zníženie telesnej hmotnosti, predovšetkým v prípade, ak jedinec trpí na obezitu alebo nadváhu.

Černé dámské polobotky
Černé dámské polobotky
Černé dámské zdravotní boty
Černé dámské polobotky
Černé zdravotní polobotky
Černé dámské polobotky

 

POTRAVINY NEVHODNÉ (obsah purínov) VHODNÉ
MÄSO Morské plody, mušle a ryby (šprot, sardinky v oleji, pstruh). Vnútornosti: týmus, obličky, pečeň, mozoček, držky. Údeniny, pečeňové paštéty, jaternice, ľalita, zabíjačkové polievky. Zverina, mladé mäso teľacie. Malé porcie, varené, dusené chudé alebo bravčové mäso, králik občas hydina. Obmedzene sladkovodné ryby bez kože (kapor, šťuka) alebo treska, tuniak, losos.
MLIEKO A MLIEČNE VÝROBKY Zrejúce, údené a plesňové syry. Mlieko (sladké, kyslé), tvaroh jogurty, bryndza, syry tavené a tvrdé.
OVOCIE Figy Čerešne (10-20 čerešní denne), jablko, jahody, hruška, bobuľové ovocie, broskyne, marhule, mandarínky, ananás, banány, slivky, pomaranče.
ZELENINA Špenát, špargľa alebo rebarbora, červená repa, cesnak, sója. Zeler, cuketa, baklažán, cibuľa, zemiaky, zelené fazuľky, paradajky, kapusta, pór, reďkovka, mrkva, sója, paprika, kaleráby, uhorky, avokádo, listová zelenina.
LUŠTĚNINY Šošovka, hrach V obmedzenom množstve fazuľa.
KORENIE A DOCHUCOVADLÁ Mäsové kocky, ostré korenie: korenie, chilli, chren, Maggi, sójová omáčka. Rasca, kôpor, zelená petržlenová vňať, majorán, pažítka, borievka, klinčeky, tymian, oregano, koreňová zelenina.
NÁPOJE Silné kakao alebo čierny čaj, čokoláda, zrnková káva, alkoholické nápoje – pivo (aj nealkoholické). Čaj, minerálne vody, ovocné šťavy, džúsy.
SLADKÉ JEDLÁ Čokoláda, marcipán, fruktózový sirup. Piškótové a trené cestá, tvarohové a ovocné múčniky.
ĎALŠIE   Zemiaky, cestoviny, rastlinné tuky a obmedzene cereálie, huby a vajcia.

Ako prebieha liečba?

Najskôr je dôležitá diagnóza a stanovenie hladiny kyseliny močovej v krvi. Okrem toho je tiež nutné vyšetriť nález v oblasti postihnutého kĺbu, a je vhodné rozšíriť diagnostiku o röntgenové vyšetrenie postihnutého kĺbu a ultrazvukové vyšetrenie močového ústrojenstva.

Štandardom liečby je striktné dodržiavanie diéty a úprava životného štýlu. Najmä sa odporúča zvýšenie pohybovej aktivity a obmedzenie konzumácie alkoholu.

V liečebnom režime sú často zaradené lieky, ktoré cielia na zníženie bolesti kĺbov a potlačenie zápalu, ako sú nesteroidné antireumatiká alebo NSAID (napríklad Ibuprofen, Diklofenac, Nimesulid a podobne). Ďalej sa predpisujú lieky, ktoré ovplyvňujú tvorbu kyseliny močovej, ako sú Purinol či Febuxostat.

Na liečbu akútnych záchvatov sa často využíva špecifický liek nazývaný kolchicín. V prípade, že ochorenie postúpi do chronickej fázy s tvorbou tzv. tofov (mäkké hrče v oblasti kĺbov) a vznikom deformít kĺbov, je vhodné do liečby zahrnúť ortopéda, ktorý sa stane dôležitým špecialistom v liečbe tohto pokročilého štádia ochorenia.

V kontexte tohto ochorenia môže zdravotná obuv alebo špeciálna ortopedická obuv prinášať niekoľko výhod a byť užitočnou súčasťou celkovej starostlivosti. Zdravotná ortopedická obuv je navrhnutá tak aby poskytovala správnu podporu a tlmenie nárazov, čo môže pomôcť zmierniť tlak na postihnutých a bolestivých kĺboch. Obuv tiež uľahčí pohyb a samotnú chôdzu. Správna obuv je okrem toho, pohodlná a komfortná, a je anatomicky prispôsobená potrebám každého jedinca.

Ochorenie DNA môže byť ťažké, ale s vhodnou liečbou a zmenami životného štýlu je možné ovládať symptómy a viesť plnohodnotný život. Prevencia zohráva kľúčovú úlohu, a preto je dôležité byť informovaný o správnych stravovacích návykoch a životnom štýle, ktoré môžu pomôcť minimalizovať riziko vzniku DNI.

Zdroj: ikem.cz, mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org, cdc.gov, niams.nih.gov.