Ako sa správne starať o päty? Udržujte svoje chodidlá v zdravom stave!

Starostlivosť o naše telo je pre naše celkové zdravie a pohodu veľmi dôležitá. Päty nesú naše telo a denne čelia rôznym vonkajším vplyvom, ako je trenie, tlak alebo vlhkosť. Hoci môžu byť päty často zanedbávanou časťou nášho tela, mali by sme im venovať primeranú starostlivosť. V našom článku nájdete užitočné tipy a triky, ako udržať päty v optimálnom a zdravom stave.

Pravidelná kontrola a každodenná hygiena

Viete, ako sa starať o svoje nohy? Základom starostlivosti o päty je udržiavať ich čisté a pravidelne ich kontrolovať. Kontrolujte päty, či sa na nich nenachádzajú pľuzgiere, iné výrastky alebo začervenanie. Ďalší problém môže nastať, ak sú päty veľmi suché alebo majú popraskanú kožu. 

Každodenné umývanie pomôže odstrániť nečistoty a baktérie, ktoré môžu spôsobiť nepríjemný zápach alebo infekcie. Pri umývaní používajte jemný mydlový prípravok a teplú vodu, aby ste zabránili nadmernému vysušovaniu pokožky. 

TIP: Po umytí nezabudnite osušiť celé chodidlo a priestor medzi prstami, kde sa často tvoria nepríjemné plesne. 

Dôkladná hydratácia

Pokožka na pätách je náchylná na vysušovanie. To znamená, že pokožka môže ľahko stratiť svoju prirodzenú vlhkosť a stať sa suchou a drsnou. Suchá pokožka na pätách môže spôsobiť nepríjemné podráždenie, svrbenie a dokonca aj praskliny, ktoré môžu byť bolestivé. Okrem toho môže nedostatočná hydratácia zvýšiť riziko vzniku tvrdej kože, pľuzgierov a mozolov, najmä ak nosíte nevhodnú obuv. 

Pravidelná hydratácia pokožky päty môže týmto komplikáciám zabrániť a udržať vaše nohy v optimálnom stave. Po kúpaní odporúčame naniesť hydratačný krém na celé chodidlo vrátane päty.

Hydratačné krémy 

Kvalitný hydratačný krém je pre starostlivosť o päty nevyhnutný. Vyberte si krém s vysokým obsahom hydratačných zložiek, ako je močovina, bambucké maslo, avokádový olej alebo včelí vosk. Tieto zložky pomáhajú udržiavať pokožku jemnú a hydratovanú.

TIP: Kombinujte nanášanie hydratačného krému na päty s celkovou masážou chodidiel. Masáž nielenže pomáha krému lepšie sa vstrebať, ale tiež zlepšuje krvný obeh a uvoľňuje napätie v celom tele. 

Krémy na nohy, vyberte si podľa potreby 

Na trhu je k dispozícii široká škála krémov na starostlivosť o nohy. Pri výbere je preto dôležité zamerať sa na vaše konkrétne očakávania a potreby súvisiace s používaním krému.

  • Hydratačné krémy na nohy poskytujú pokožke nôh vlhkosť a výživu.
  • Krémy na popraskané päty zabránia ďalšiemu praskaniu a urýchlia proces hojenia pokožky päty.
  • Chladivé krémy sú príjemným riešením na úľavu a osvieženie nôh, najmä počas horúcich letných dní alebo po dlhom dni státia či chôdze.
  • Uvoľňujúce krémy sú vhodné po športovej aktivite, dlhej prechádzke alebo počas tehotenstva.

Exfoliačné

Exfoliácia, alebo jednoducho povedané proces odstraňovania odumretých kožných buniek z chodidiel, je dôležitý rituál, ktorý obnovuje, regeneruje, vyhladzuje a zabraňuje tvorbe tvrdej kože na pokožke. 

Používajte exfoliačnú masku na päty alebo špeciálny krém na päty a jemne masírujte pokožku. Tým zabezpečíte, že vaše päty budú hladké a zdravé. Peeling používajte maximálne raz týždenne. 

Ak už trpíte suchými alebo tvrdými pätami, zvážte použitie pemzy. 

Noste pohodlné a dobre padnúce topánky a ponožky

Nosenie nesprávnej obuvi môže spôsobiť tlak a trenie na päty, čo môže viesť k vzniku pľuzgierov a otlakov.

Ak päty nadmerne zaťažujete alebo má vaša obuv tvrdú stielku či príliš úzku špičku, môže sa u vás vyvinúť nepríjemný problém nazývaný pätové ostrohy. Pätná ostroha je veľmi bolestivé a degeneratívne ochorenie, ktoré postihuje až 15 % populácie v Českej republike. Pätná ostroha sa prejavuje bodavou bolesťou v oblasti päty. Toto ochorenie sa najčastejšie vyskytuje u ľudí vo veku od 40 do 60 rokov. Trpieť ním však môžu aj mladší ľudia, najmä športovci. Ďalšou rizikovou skupinou sú ľudia s cukrovkou, nadváhou alebo reumatickými ochoreniami.

Investujte preto do kvalitnej a pohodlnej obuvi, ktorá dobre sedí a poskytuje pätám dostatočnú oporu. 

Pokiaľ ide o ponožky, vyberte si také, ktoré sú pohodlné, nie príliš tesné a najlepšie bez umelých materiálov.

Pánske poltopánky Koma 
Dámske poltopánky Axel
Popis obrázku 2
Čierne dámske nazúvaky Milami

Navštívte špecialistu

Ak máte problémy s tvrdou kožou, pľuzgiermi, výrastkami alebo otlakmi, možno budete chcieť zvážiť špeciálnu liečbu u špecialistu, napríklad u pedikéra alebo dermatológa. Odborné ošetrenie vám môže pomôcť odstrániť problémy a zabezpečiť optimálne zdravie pät.

Špeciálna starostlivosť pred spaním

Pred spaním zaraďte do svojej rutinnej starostlivosti o päty nový krok. Naneste si na ne výdatnú vrstvu hydratačného krému a obujte si bavlnené ponožky. Tento postup pomôže vašej pokožke lepšie absorbovať hydratačný krém a ráno sa môžete tešiť na mäkké a výstavné nohy.

Najčastejšie zdravotné problémy spojené s pätami

Pravidelne si kontrolujte chodidlá a päty. Ak problémy s chodidlami prehliadnete, môžete sa dostať do situácie, keď budete musieť vyhľadať odbornú starostlivosť chirurga. Preto je dôležité tieto problémy nepodceňovať a riešiť ich včas:

  • hyperkeratóza kože (nadmerné rohovatenie),
  • popraskané päty,
  • suchá pokožka,
  • mozole, otlaky,
  • zarastajúce nechty,
  • plesne,
  • nadmerné potenie nôh.

Ako sa zbaviť suchých, tvrdých a popraskaných pät?

Suché a popraskané päty vznikajú v dôsledku nedostatočnej alebo nesprávnej starostlivosti o nohy a päty.

  1. Najprv si celé chodidlá namočte na niekoľko minút do teplej vody. To pomôže zmäkčiť tvrdú kožu a uvoľniť odumreté bunky. Ak máte špeciálny prípravok do kúpeľa na nohy, môžete ho pridať do vody pre ešte lepší účinok, vo všeobecnosti postačí aj soľ do kúpeľa.

  2. Po namočení pät použite pemzu na jemné odstránenie tvrdej kože. Pemzu držte pevne, ale nie príliš silno, a jemne ňou pohybujte po pokožke. Majte na pamäti, že nejde o preteky, preto dávajte pozor, aby ste naraz odstránili len malé množstvo kože.

  3. Pemzu nepoužívajte príliš často, aby ste sa vyhli nadmernému odstraňovaniu kože. Odporúča sa používať ju maximálne raz týždenne alebo podľa potreby, aby sa zachovala rovnováha medzi odstraňovaním tvrdej kože a ochranou zdravej kože.

  4. Po ošetrení chodidiel je potrebné päty dôkladne vysušiť. Pri utieraní uterákom dávajte pozor, aby ste nevyvíjali nepríjemný tlak na pokožku, ktorá môže byť po použití pemzy citlivejšia.

  5. Potom na zmäknutú pokožku naneste hydratačný krém. Pomôže vám to udržať päty jemné a hydratované.

  6. Tento postup opakujte podľa potreby.

Záver

Nezabudnite, že každá pokožka je iná, preto je dôležité počúvať svoje telo. Ak máte citlivú alebo problematickú pokožku, možno by bolo vhodné poradiť sa s odborníkom, napríklad dermatológom alebo pedikérom.