Ako naučiť deti viazanie šnúrok bez stresu a plaču

Pre dospelých je zaväzovanie topánok úplne automatický úkon, ale pre malé deti môže ísť o neľahkú a stresujúce záležitosť. S najväčšou pravdepodobnosťou to bude chcieť trošku trpezlivosti a cviku, ale je dôležité nevyvíjať na dieťa príliš veľký tlak. V tomto článku vám poradíme niekoľko techník, ako naučiť deti zaväzovať šnúrky zábavnou formou.

V koľkých rokoch naučiť deti zaväzovať šnúrky?

Pre deti do troch rokov odporúčame kvôli uľahčeniu a urýchleniu obúvanie topánky na suchý zips. Starším potomkom už by ste však ideálne mali zaobstarať detskú obuv na šnúrky

Nemožno presne povedať, v koľkých rokoch by ste mali svoje ratolesti začať učiť samostatne zaväzovať botky. Tie zručnejší to zvládnu ešte pred nástupom do škôlky, iné sa to naučia počas predškolských rokov. Každopádne je určite vhodné, aby si dieťatko s šnúrkami poradilo pred nástupom do školy.

Existuje niekoľko metód a trikov, ako naučiť dieťa zaväzovať si topánky, či už ide o dievčenské obuv alebo chlapčenskú obuv. Väčšina z nich využíva formu hry alebo rozprávania príbehu.


Detské zimní topánky American club na suchý zip

Začnite na modeli

Na začiatok je dobré zaobstarať napríklad drevenú hračku v tvare topánky, bábiku s topánkami na šnúrky alebo si vyrobiť vlastný model z lepenky. Dieťa tak zaväzovanie lepšie pochopí a bude sa viac sústrediť, než keby sa učilo na svojich topánkach.

Najlacnejší a najjednoduchší spôsob je vyrobiť si spomínaný lepenkový model. Obkreslite na kartón podrážku ľubovoľné topánky, ideálne nejaké väčšie, aby sa s modelom lepšie pracovalo. Šablónu vystrihnite a vytvorte v nej dierky, ktorými navlečiete šnúrky (alebo napríklad stužky). Použite ideálne dve rôzne farby stužiek, aby dieťatko lepšie pochopilo poradie jednotlivých krokov.

Jednoduché metódy zaväzovanie šnúrok

Technik zaväzovanie šnúrok je niekoľko a môžu spočiatku na vášho drobcov pôsobiť príliš komplikovane. Keď ale zapojíte jeho predstavivosť, pôjde to ľahšie!

 

Metóda sa zajacom

Obľúbená a efektívna je hra na zajačika. Postupujte podľa nasledujúcich krokov:

  • najskôr vytvoríme uzol tak, že prekrížime šnúrky do tvaru písmena "x" a jeden koniec pretiahneme vzniknutým otvorom - vznikne nám tak "hlava" zajačika
  • následne obe šnúrky zložíme tak, aby vyzerali ako "uška" zajaca
  • ušká opäť prekrížime, aby tvorila písmeno "x"
  • dolná uško potom pretiahneme cez hornú
  • a nakoniec pekne zataháme zajaca za uši, aby sme šnúrky utiahli!

Pustite si toto video, na ktorom je všetko vidieť pekne názorne:

 

Metóda s veveričkou

Ak technika sa zajacom nezabrala, alebo dieťatko nemá ušiaky v obľube, môžete skúsiť alternatívu v podobe príbehu o neposedné veveričke. Bolo to takto:

  • V lese rástol starý dub - zaviažte uzol, tj. Koreň stromu,
  • ktorý mal mohutné vetvy - raz šnúrkou urobte slučku,
  • a okolo toho stromu beží veverička - druhú šnúrkou (veveričkou) prejdite okolo slučky (strom),
  • ktorá vlezie do nory a vyskakuje z druhej strany stromu - prevlečte šnúrku cez slučku (je potrebné vymeniť ruky), zatiahnite a je hotovo.

Metóda s básničkami

Ďalšou dobrou cestou, ako dieťa zaujať a zároveň ho naučiť zaväzovať topánky, sú básničky. Kým vykonávate známe kroky, recitujte:

Jedna slučka, druhá slučka,
k tomu ešte malá kľučka.
Utiahne to trošičku,
nech máš peknú mašličku.

Alebo:

Najskôr uzlík z dvoch koncov,
potom na tom kratšom kľučku.
Potom obtočiť druhým koncom,
prevliecť tým očkom slučku,
a už pozeráš na mašličku!

Zaväzovanie topánok by sme teda mali mať zmáknuté. Ak vás zaujímajú odpovede na ďalšie otázky, treba ako správne obúvať deti, mrknite na ďalšie články na našom blogu.


Čierne členkové tenisky Tramp