Ako kombinovať šaty a obuv?

Keď ide o kombináciu šiat a obuvi, správna voľba môže urobiť zázraky a dodať vášmu vzhľadu ten správny šarm. Nezáleží na tom, či sa chystáte na formálnu udalosť, ako je svadobná hostina, ples či business schôdzka, alebo či hľadáte neformálny a štýlový outfit na denné nosenie alebo na obed s priateľmi. Tu je niekoľko užitočných tipov, ktoré vám pomôžu dosiahnuť elegantný a štýlový vzhľad pri kombinácii rôznych druhov šiat a obuvi.

Štýl šiat

Prvým krokom pri kombinácii šiat a obuvi je potrebné zohľadniť štýl šiat.

Napríklad pokiaľ nosíte elegantné koktejlové šaty, je vhodné k nim zvoliť elegantné dámske lodičky na podpätku, ktoré dodajú outfitu sofistikovaný vzhľad. Zvoľte neutrálne farby, ktoré sa ľahko zladia a vyzerajú dobre za akýchkoľvek okolností. Pokiaľ nosíte dlhé večerné a nadčasové šaty, mala by vaša obuv byť dostatočne elegantná, aby sa hodila k danej formálnej udalosti. Najlepšie nestarnúca klasika, ktorými sú lakované lodičky na vysokom podpätku. K tomu môžete pridať doplnky ako listovú kabelku a perlový prsteň.

Uvoľnené boho alebo romantické šaty sa hodia k sandálom s klinom. Zvoľte topánky vo voľnejšom štýle s ozdobami alebo s výraznejším vzorom, ideálne sandále so šnurovaním až ku kolenám. Vintage šaty doplňte k sandálom, farebným mokasínom alebo k obľúbeným espadrilkám.

Business šaty skvele ladia ku klasickejšiemu štýlu obuvi, ako sú nízke čižmy, lodičky s guľatou špičkou alebo baleríny. Ozvláštniť ich tiež môžete oxfordkami v striedmych farbách, ktoré dodajú šmrnc.

Voľné a ležérne šaty alebo športové šaty sa skvele hodia k balerínkam alebo sandálom s nízkym podpätkom. Jednoduché tenisky alebo papuče budú spoločne tiež vyzerať veľmi dobre.

Dĺžka šiat

Dĺžka šiat hrá tiež dôležitú úlohu pri výbere obuvi.

K dlhším šatám je možné kombinovať topánky s podpätkom, ktoré opticky predĺžia nohy. Tzv. maxi šaty sa perfektne dopĺňajú s topánky na podpätku, sandále na rovnom podpätku alebo sandále s klinom. Kombinácia tenisiek s maxi šatami bude pôsobiť uvoľnene a rozviato.

Šaty s midi dĺžkou vyzerajú najlepšie so sandále na podpätku s jemnými pásikmi alebo stavte na topánky s otvorenou špičkou. Môžete tiež zvážiť nízke členkové topánky, ktoré dodajú outfitu moderný a mladiství vzhľad.

Krátke šaty môžu byť skvele doplnené o sandále na podpätku alebo oxfordky pre neformálny look. Hodí sa aj baleríny alebo topánky s otvorenou špičkou. Vyhnite sa ťažkým a mohutným modelom topánok, ktoré budú pôsobiť príliš masívne a neslušne.

Strih šiat

Strih šiat udáva, aký vzhľad outfitu v konečnej fáze bude.

Pokiaľ nosíte dlhé večerné šaty, vyberte elegantné lodičky s podpätkami alebo sandále s vysokým podpätkom, ktoré vám dodajú na výške a predĺžia siluetu. Úzky strih šiat sa hodí skôr k drobnej postave.

Plisované šaty sa skvele doplnia k romantickým sandálom na podpätku alebo na kline. K týmto šatám sa tiež skvele hodia baleríny, ktoré dodajú outfitu ľahkosť a hravosť. Vyhnite sa robustným topánkam, ktoré budú pôsobiť nevkusne až možno vulgárne.

Voľné a vzdušné šaty môžete skombinovať k sandálom, espadrilkám, mokasínom alebo k obyčajným teniskám, ktoré budú pôsobiť uvoľnene, hravo a veselo.

Materiál šiat

Materiál, z ktorého budú šaty vyrobené určuje, kam sa šaty hodia, na akú príležitosť a aj aké správne topánky zvoliť.

Všeobecne sa odporúča, že pokiaľ sú šaty vyrobené z ľahkého materiálu, ako je hodváb alebo šifón, zvoľte ľahšiu a vzdušnejšiu obuv. Ľahké šaty z viskózy môžete doplniť papučami, balerínkami alebo sandálkami na kline. Šaty budú pôsobiť romanticky a vzdušne.

U šiat z pevnejších materiálov, ako je kvalitná bavlna, vlna alebo tweed, môžete zvoliť robustnejšiu obuv. K bavlneným šatám sa hodia espadrilky, slip-ony, mokasíny alebo sandále na rovnom podpätku. Zvoľte topánky s prírodnými materiálmi, ktoré budú ladiť s ľahkosťou a jednoduchosťou bavlnených šiat.

Ľanové šaty sú ideálne v lete. Doplňte tieto šaty k šnurovacím sandálom či k obyčajným papučkám. Výsledný outfit bude pôsobiť odľahčene a pohodlne.

Kožené šaty sa práve nehodia kamkoľvek. Vhodnou voľbou sú členkové topánky alebo topánky s otvorenou špičkou. Zvoľte obuv v rovnakom materiáli.

Farebnosť šiat

Pri výbere obuvi je dôležité zvážiť farebné zladenie. Existuje niekoľko možností.

Prvou možnosťou je zladiť farbu obuvi s farbou šiat. Napríklad pokiaľ nosíte čierne šaty, môžete zvoliť čierne lakované lodičky alebo čierne baleríny. Snažte sa držať výber farieb tzv. tón v tóne.

Druhou možnosťou je zvoliť kontrastnú farbu obuvi, ktorá dodá outfitu zaujímavosť. To znamená, že pokiaľ sa rozhodnete pre jednofarebné šaty, zvoľte obuv v kontrastnej farbe. To dodá outfitu zaujímavý a súhlasný vzhľad. Červené šaty doplňte bielymi lakovanými lodičkami alebo čiernymi oxfordkami.

Šaty, ktoré sú zdobené korálkami alebo kameňmi skvele budú ladiť s obuvou, ktorá je jednofarebná. Šaty s vzorovaním znamenajú jedine obuv v jednej z farieb z tohto vzoru. Odlišná farba sa nehodí a výsledný outfit by vyzeral zbytočne preplácaný a prekombinovaný.

  • K čiernym šatám môžete kombinovať akúkoľvek farbu obuvi.
  • Červené šaty sa ideálne hodia k béžovým topánkam, ktoré je možné použiť ako univerzálny štýl kamkoľvek.
  • K ružovým šatám voľte topánky v odtieňoch nude, zlaté, strieborné alebo šedé, výsledný outfit bude vyzerať jemne.
  • Béžové šaty sa hodia k farbám obuvi ako je zeleno fľašková, modrá, zlatá alebo aj svetlo hnedá a béžová.
  • U šiat fialových zase odporúčame tmavo modré topánky ako extravagantný prvok. Skvele sa doplnia aj telové, svetlo púdrové alebo topánky v pastelových farbách. Fialová farba tiež pôsobí veľmi dobre so striebornou farbou.
  • K bielym šatám môžete vziať prakticky akúkoľvek farbu. Avšak najlepšie budú vyzerať v kombinácii svetlých topánok ako je biela, lososová, krémová alebo žltá. Biele šaty tiež môžeme skombinovať s obuvou modrú, červenú alebo oranžovú.

Na formálne udalosti

V prípade, že sa chystáte na formálnu udalosť ako je ples alebo svadba je ideálne zvoliť šaty a obuv, ktoré budú navzájom zladené a vytvoria sofistikovaný vzhľad. Voľte dlhé večerné šaty alebo kokteilky s elegantnými lodičkami na podpätku, striedme a elegantné balerínky alebo sandálky s jemným dizajnom. Vyberte si obuv v odtieňoch, ktoré ladia s farbou šiat. V tomto prípade sa vyvarujete príliš výrazným a extravagantným modelom, ktoré nemusia byť žiaduce. Podpätky opticky predlžujú nohy a dodávajú postave eleganciu.

TIP: Viete, ako vybrať obuv na ples?

Na neformálne udalosti

Pre neformálne udalosti ako sú letné festivaly, vonkajšie oslavy, diskotéky alebo posedenie s priateľmi, voľte pohodlnejšie a uvoľnenejšie kombinácie. Odporúčame ležérne šaty zo vzdušných materiálov. Vhodné je tiež použiť skvele padnúce džínsy s peknou blúzkou alebo pohodlný overal. Obuv by mala byť pohodlná ako sú sandále s podpätkami alebo bez, papuče, tenisky alebo balerínky. Veľmi obľúbené a trendy sú aktuálne espadrilky, mokasíny alebo športové slip-ony. Nebojte sa používať výrazné farby a experimentovať.

Nezabudnite na doplnky

K celkovému outfitu nezabudnite zohľadniť ďalšie doplnky, ktoré nosíte, ako sú kabelky, šperky, hodinky, šatky alebo šály. Doplnky je treba farebne zladiť, aby nebol výsledný štýl prekombinovaný.

Najlepšia obuv k šatám

Popis obrázku 1
Béžové lodičky Piccadilly
Popis obrázku 2
Krémové lodičky Piccadilly
Popis obrázku 2
Bílé lodičky Vizzano