Aké topánky sú pre chôdzu tie pravé a ako si ich vybrať

Vhodná obuv a správny postoj majú vplyv na náš celkový zdravotný stav. Ako sa správne obúvať, aby ste predišli vybočenému palcu alebo bolesti chrbta?

Vyhnite sa vysokým podpätkom

Čo je krásne, to je zdravé,“ hovorí vo svojej stand-up show Iva Pazderková alias Blbá blondína a stojí pritom na vysokých lodičkách. Jej odporúčaním sa radšej neriaďte. Práve tento typ obuvi vyzerá módne, ale noha v ňom trpí. Prsty sú skrútené do neprirodzenej polohy a klenba nohy je ohnutá. Veľmi rizikové je nosiť vysoké podpätky každý deň viac ako osem hodín. Ideálna výška podpätku u lodičiek je 8 cm, u bežných topánok 2, 5 až 4 cm. V takýchto topánkach môžete ísť do práce aj do reštaurácie na večeru a budete sa v nich cítiť pohodlne.

Tip na článok: 4 tipy, ako roztiahnuť lodičky

Obuv vám musí dokonale padnúť

Hovorí sa, že aj dokonalá topánka na nesprávnej nohe je zlá topánka. Čo to znamená? Obuv vám musí dokonale padnúť. Pri nákupe obuvi si postrážte, aby topánky:

  • tvarovo aj veľkostne obopínali tvar nohy,
  • nekĺzali,
  • nohu príliš nestláčali,
  • nebránili chodidlu v jeho prirodzenom pohybe,
  • nedochádzalo k deformácii prstov,
  • nedochádzalo k otlakom,
  • umožnili pokožke voľne dýchať.

Len tak v topánkach vydržíte celý deň, ujdete mnoho kilometrov a stále sa v nich budete cítiť skvele.


Dámske zdravotné poltopánky Axel

Dajte prednosť prírodným materiálom

Akému materiálu by ste mali dať pri topánkach prednosť? Jednoznačne tomu prírodnému. Je mäkký, priedušný a prispôsobí sa tvaru vašej nohy. Vyhnite sa syntetickému materiálu, ten vašej nohe škodí. Ideálna je koža alebo textil, ale pozor. Topánka musí držať pevne na nohe a zároveň byť dostatočne priedušná.

Stavte na zdravotnú obuv

Ľahká ako pierko, perfektne kopíruje tvar nohy a tlmí nárazy pri chôdzi. Presne taká je zdravotná obuv. Akonáhle ju raz obujete, už nebudete chcieť inú. Zdravotná obuv má mnoho predností. Je ľahká, pri chôdzi sa ohýba, tlmí nárazy, je priedušná a poskytuje dostatočný priestor pre nohy. A nemusíte sa báť jej vzhľadu. V dnešnej dobe zoženiete kvalitnú, modernú a zároveň zdravotnú obuv, ktorú si radi obujete do práce aj na prechádzku.

Bude vás zaujímať: 7 dôvodov, prečo nosiť kvalitnú zdravotnú obuv

Pozor na ploché nohy

Cítite sa po chôdzi unavení, opúchajú vám nohy a bolí vás často hlava? Možno za to môžu ploché nohy, na ktoré trpia podľa ortopédov až 80% ľudí. Prevencia plochých nôh je jednoduchá, ale musí byť pravidelná. Patrí do nej hygiena, špeciálne cviky a kvalitná obuv. Nezabudnite na pravidelné cviky, ktoré vám odporučia váš ortopéd. Veľmi prospešná je aj masáž nôh alebo návšteva fyzioterapeuta.

Pri vbočenom palci voľte gumičkovú obuv

Vbočený palec je deformácia nohy, ktorá môže byť veľmi bolestivá a taktiež neestetická. Táto vada je genetická, ale prejaví sa skôr, ak máte nadváhu, zle sa o nohy staráte alebo nosíte nevhodnú obuv. Nevhodná je akákoľvek obuv, ktorá vám nesedí. Úplne ideálna je pre vybočený palec gumičková obuv. Ako názov napovedá, je vyrobená zo vzájomne spletených gumičiek a preto je pružná a poddajná. Tento typ obuvi vám zaručí komfort a pohodlie po celý deň.

Gumičková obuv na klínku Tutti Frutti