4 tipy, ako roztiahnuť lodičky

Občas sa stane, že naše nohy nevedia nič o unifikovaných veľkostiach stanovených výrobcovia obuvi a narastú si, ako sa im zapáči. Z toho dôvodu si nie sme úplne istí, či nám topánka sedí alebo nie. Dĺžka nohy sa môže zdať ideálne, ale niektoré miesta sú možno tesná a my chceme predovšetkým pohodlné topánky. Nemusíte hneď vešať hlavu. V niektorých situáciách vás môžu zachrániť nasledujúce metódy roztiahnutie materiálu obuvi.​


Lodičky Mintaka
 

Na čo myslieť pred rozťahovaním lodičiek?

Predtým, než začnete s rozťahovaním dámskych lodičiek, majte na pamäti, že do značnej miery sa pružnosť odlišuje použitým materiálom. Najlepšie sa rozťahujú topánky z prírodnej kože. Tie majú schopnosť roztiahnuť sa aj pri bežnom nosení, a to najmä v miestach, kde je na materiál vyvíjaný najväčší tlak. Pokiaľ si zaobstaráte topánky menšie, než je vaša veľkosť obuvi, môže sa dokonca stať, že sa po pár rokoch nosenia topánky roztiahnu natoľko, že sa začnú vyzúvať. V poslednej dobe sa tiež objavujú stále častejšie (hlavne u zdravotnej obuvi) materiály, ako sú imitácie kože alebo streč, ktoré sú pružné práve v miestach najväčšieho tlaku (najmä u palcových kĺbov).

Na prírodnú aj syntetickú kožu funguje rozťahovač obuvi

Horšie schopnosť roztiahnutie má syntetická koža. Neočakávajte, že sa syntetika roztiahne hneď. Umelý materiál pracuje oveľa pomalšie, než prírodnej kože, ktorá je veľmi pružná. Najlepším spôsobom, ako roztiahnuť topánky, je profesionálny roztahovák. Tie najkvalitnejšie sú vyrábané z dreva, štandardne ale zoženiete aj plastové. Prírodné materiály je dokonca možné roztiahnuť veľmi rýchlo. Najlepšie je použiť rozťahovák (kopyto) v kombinácii s rozťahovacím roztokom alebo zmesou liehu a vody 1: 1. Dostatočne roztiahnuté kopyto je možné v topánke nechať 24-48 hodín. Ak chcete byť obzvlášť opatrní, aby ste topánku neroztáhli zbytočne veľa, rozťahujte ju postupne a vyskúšajte veľkosť už po 8 hodinách rozťahovanie.

Chodenie v obuvi doma

Topánku najskôr navlhčite z vnútornej strany hubkou alebo vlhkou handričkou. Potom v obuvi chodievajte doma. Nohu si môžete v mieste tlaku zabezpečiť proti vzniku pľuzgierov; napríklad náplastí umiestnenou na Achillovou päte. Navlhčujte topánku pravidelne, najmä v miestach tlaku (napríklad pri palcov). V topánkach sa pohybujte po byte niekoľko hodín, pozor však dávajte na kachličky, ktoré môžu podkluzovat, a tiež na vinyl a iné povrchy, ktoré je možné poškriabať.

Ako postupovať?

Po nejakej dobe od začiatku procesu (cca pol hodiny) môžete do ponožky vkladať vrstvy (napríklad vreckovky či vatu) a miesto tlaku opäť navlhčiť. Tým sa zväčší priestor, o ktorý topánku rozťahujete. Topánka sa stane časom pohodlnejšie; to až v momente, kedy je úplne roztiahnutá do požadovaného tvaru. Topánka rozťahovanie priamo na nohe sa lepšie prispôsobí výslednému tvaru.

Pre lepšiu roztiahnutie kože môžete použiť namiesto vody tekutinu s alkoholom, ale pozor! Ten je možné použiť len na prírodné materiály. Syntetiku by mohol alkohol poškodiť tak, že by materiál postupne začal degradovať.


Růžové croco dámské lodičky VIZZANOv

 

Prehriatie materiálu fénom

Ďalšou dobrou variantom, ako nechať materiál poddať sa nohe, je nahrievanie topánky fénom. Musíte to robiť veľmi opatrne. Fén nenechajte rozžeraviť na veľmi vysokú teplotu. K nahrievania nepoužívajte oheň, ani teplovzdušnú pištoľ, pretože oboje by mohlo materiál nenávratne poškodiť. Potom, čo topánku nahrejete, ju obujte. Topánka by sa teplom mala povoliť a podmaniť sa tvaru nohy. Pri zahrievaní si dajte pozor na lepené spoje obuvi, ktoré by sa mohli rozlepiť. Pozor tiež na syntetické materiály, ktoré môžu teplom vydávať jedovaté splodiny.

Roztiahnuť lodičky vám pomôže ricínový olej​

Vynikajúci je tiež ricínový olej, ktorý kožu či koženku môže zmäkčiť. Obuv potrite olejom po celej ploche a potom obujte. Noha sa tak prirodzene roztiahne procesom nosenie. Podobne môže poslúžiť akýkoľvek olej, ale najlepšie je použiť špeciálny sprej pre rozťahovanie obuvi. Použitím nekvalitného oleja by sa mohla dámska obuv nenávratne zničiť.

Niekoľko tipov na záver

Pred každým nákupom obuvi si zmerajte nohu, a to nielen jej dĺžku, ale aj šírku a výšku priehlavku. Skontrolujte, že skutočne máte obe nohy rovnako dlhé; odchýlka nie je neobvyklá. Šírku kontrolujte určite tiež; jej nesprávny odhad môže spôsobiť väčšie nepohodlie. Lepšie, než nutnosť rozťahovať topánku, je voľba správnej veľkosti obuvi. Ak si nie ste istí, ako to docieliť, prečítajte si naše tipy, ako určiť veľkosť obuvi. So správnymi rozmermi súvisí aj ideálna výška podpätku, ktorá môže ovplyvniť to, či vás topánka tlačí. Prečítajte si preto, ako meriame výšku podpätku. Na rozťahovanie spoliehajte ideálne len vtedy, ak topánka potrebuje roztiahnuť len lokálne. Je jednoduchšie roztiahnuť jedno miesto, než celú topánku. Pri nákupe voľte hlavne kožu, ktorá je oproti syntetike veľmi ľahko roztiahnuteľná.


Černé dámské lodičky Azaleia