8 tipov, ako skladovať topánky, aby vyzerali stále ako nové

1.Topánky upratujte len čisté a suché

Keď prídete domov, topánky najskôr nechajte uschnúť. Predovšetkým v nepriaznivom počasí budú špinavé od bahna, vody, prachu alebo snehu. Tiež môžu byť prepotené, ak ste v nich chodili celý deň. Topánky si neodkladajte cez pätu, ale rozviažte šnúrky alebo rozopnite zips. Predĺžite im tým životnosť.

2.Topánky ošetrite vhodným prípravkom

Keď vám topánky uschnú a odstránite z nich hrubé nečistoty, ošetrite ich vhodným prípravkom. Na kožené topánky použite mäkkú kefku, krém a impregnáciu. Textilné a syntetické obuvi bude stačiť mydlová voda. Kožené topánky vám vydržia mnoho rokov, pokiaľ im venujete dostatočnú starostlivosť. Jemné odreniny zatrite krémom, ktorý kožu vyživí a dodá jej lesk.

 

TIP: Ako správne čistiť topánky z nubuku? Je to ľahké!

3.Trieďte obuv podľa použitia

Topánok máme v botníku celý rad. Tenisky na šport, šľapky k vode, poltopánky do mesta, lodičky do divadla alebo pohorky do prírody. Každý typ obuvi potrebuje dostatok priestoru, aby mohol dýchať. Topánky trieďte podľa typu a ročného obdobia aspoň na letné a zimné. Lepšie sa vám tak v botníku bude orientovať.

 

Dámské polobotky na klínku Mustang
__________________________________________________

4.Topánky na každodenné nosenie ukladajte zvlášť

Topánky, ktoré nosíte každý deň, uložte samostatne. Neukladajte ich do botníku, ale nechajte ich voľne dýchať. Ideálne miesto je podložka blízko dverí. Tam si topánky po celom dni oddýchnu, vyvetrajú sa a cez noc uschnú. V krabici by sa len zaparili.

5.Topánky na špeciálne príležitosti uložte do označených krabíc

Topánky, ktoré nosíte len výnimočne, uložte do špeciálnych krabíc. Môžu to byť lodičky, kožené poltopánky, pohorky alebo lyžiarky. Tieto topánky nenechávajte v botníku. Zbytočne by sa na nich prášilo. Uložte ich do boxov, ktoré označíte. Takto vždy rýchlo nájdete obuv bez zbytočného prehrabávania.

6.Topánky vypchajte, aby držali tvar

Pred uložením topánok do krabice ich vypchajte. Použite špeciálne napínače alebo vám postačí pokrčený papier. Topánky sa vďaka vypchatiu neprepadnú a nebudú sa lámať v ohybe. Až ich budúcu sezónu vyberiete, budú vyzerať ako nové.

7.Topánky ukladajte do adekvátne veľkých krabíc

Každá obuv si zaslúži dostatok priestoru. Nikdy topánky do krabice necpiete násilím, len by ste ich zničili. Opatrne ich položte na bok a dajte pozor na vysoké podpätky. Tie by mali smerovať smerom k stene krabice, aby nepoškriabali vonkajšiu časť obuvi. Vysoké čižmy neprekladajte. Ideálne ich skladujte na výšku na stojane alebo vo veľkej krabici.

 

Dámské zimní kozačky Axel

8.Proti moliam použite cédrové drevo

Aby ste budúcu sezónu topánky z krabice vybrali ako nové, dajte si pozor na mole. Vyhnite sa chémii a použite radšej cédrové drevo. To topánky krásne prevonia a vyhnete sa tak chémii. Cédrové drevo zakúpite napríklad v podobe guličiek, ktoré môžete vložiť v látkovom sáčku do krabice.