Vbočený palec: Ako sa prejavuje a aká obuv je pre neho najvhodnejšie

Vbočený palec je deformácia nohy, ktorá môže byť veľmi bolestivá a tiež neestetická. Ako ho spoznáte a aké topánky by ste v takom prípade mali nosiť?

Ako spoznáte vbočený palec?

Vbočený palec čiže hallux valgus je deformácia, ktorá spôsobuje zmenu osi palca. Ten so špičkou prikláňa k druhému prsta a v mieste kĺbu vzniká bolestivá hrče. Ide o genetickú vadu, s ktorej predispozíciou sa pacient rodí. Vbočený palec sa môže prejaviť v akomkoľvek veku, záleží však na životnom štýle. Vada sa prejaví skôr, ak máte nadváhu, zle o nohy staráte alebo nosíte nevhodnú obuv.

 

Vbočený palec

Vbočený palec u žien

Podľa lekárskych štúdií sa vbočený palec prejavuje viac u žien ako u mužov. Dokonca za neho vraj môžu moderné topánky na podpätku. Ženy prichádza do ordinácie lekárov najčastejšie okolo 30. roku. Vplyv na vbočený palec môže mať tiež pôrod. Jakto? Práve po pôrode dochádza k uvoľneniu väzov, ktoré nie sú schopné udržať stály tvar nohy

 

Prevencia a liečba vbočeného palca

Prevencia je v prípade genetickej predispozície k vybočenému palcu veľmi dôležitá. Čo pre svoje zdravie môžete urobiť?

 

  • noste ortopedické vložky do bot
  • naťahujte si kĺby a svaly na nohách
  • pravidelne využívajte masáže a kúpele nôh
  • chodievajte naboso
  • noste zdravotnú obuv

 

Po dohode s lekárom tiež môžete podstúpiť operáciu vbočeného palca.

 Výber vhodnej obuvi

Nevhodná je akákoľvek obuv, ktorá vám nesedí. Topánky, ktoré sú príliš krátke, úzke, dlhé, tlačí vás, majú vysoké podpätky alebo sú vyrobené z nekvalitných materiálov. Ako by mala vyzerať kvalitná topánka, ktorá vašu klenbu podrží a zaistí vám pohodlnú chôdzu?

 

  • Ideálna topánka je taká, ktorá sa prispôsobí tvaru vašej nohy.
  • Materiál je priedušný, mäkký, ale pevný
  • Stielka obuvi je pohodlná a zmäkčená
  • Podošva je z flexibilných materiálov, ktoré tlmia nárazy pri chôdzi
  • V prednej časti topánky je dostatok priestoru pre prsty a kĺby.

 

Gumičková obuv vám zaistí potrebný komfort

Gumičková obuv je pre vbočený palec úplne ideálne. Ako názov napovedá, je vyrobená zo vzájomne spletených gumičiek a preto je pružná a poddajná. Tento typ obuvi vám zaručí komfort a pohodlie po celý deň. Táto obuv je vhodná predovšetkým pre dámy.

 

Pozor, gumičkový topánky ale nie sú vhodné pre diabetikov a osoby s napuchnutými chodidlami. Gumičky nohu sťahujú a po čase by vás mohlo chodidlo bolieť.

Rock Spring MINILY Eclipse gumičková obuv na klínku

Pánske topánky

Muži na vbočený palec trpia menej ako ženy. Ak sa ale s týmto problémom stretávajú, mali by siahnuť po mäkkých a pohodlných topánkach. Patrí medzi ne tenisky alebo pánske poltopánky. Dôležité je, aby mali kvalitnú podrážku, boli mäkké a tlmili nárazy pri chôdzi.