Ťažké a unavené nohy: Ako zvládnuť tieto nepríjemné pocity?

Ťažké a unavené nohy sú nepríjemným problémom, ktorý môže postihnúť každého z nás. Môže to byť dôsledok dlhého státia alebo namáhavej chôdze, sedavého zamestnania, zlej obuvi alebo iných faktorov. Táto situácia môže byť nielen nepríjemná, ale aj obmedzujúca, čo ovplyvňuje kvalitu vášho života. V tomto článku sa budeme venovať tomu, ako zvládnuť ťažké a unavené nohy, počnúc opatreniami, ktoré môžete urobiť sami, až po situácie, keď je už návšteva lekára nevyhnutná.

Čo sú ťažké a unavené nohy?

Ťažké a unavené nohy je nepríjemný stav, pri ktorom človek pociťuje nepríjemný pocit ťažoby, únavy a často aj bolesti dolných končatín, najmä nôh. Tieto nepríjemné pocity môžu byť spojené aj s opuchmi, so stuhnutosťou a bolesťou alebo mravčením.

Aké sú rizikové faktory ťažkých a unavených nôh?

Najprv si vysvetlíme, prečo sa pocit ťažkých a unavených nôh vôbec objavuje. Existuje niekoľko dôležitých bodov, ktoré môžu túto situáciu spôsobiť.

Nedostatok cvičenia
Dlhé hodiny strávené pri počítači alebo monotónne státie na nohách na jednom mieste môžu spôsobiť nedostatočný prietok krvi v nohách, čo vedie k stagnácii krvi. 

Nadmerná fyzická námaha
Nadmerná fyzická námaha po cvičení alebo v práci môže tiež spôsobiť unavené a ťažké nohy. Bez riadneho odpočinku sa dolné končatiny nemôžu správne zotaviť. 

Nesprávna obuv
Nosenie nepohodlnej alebo nevhodnej obuvi môže spôsobiť bolesť a únavu nôh. Pozor aj na vysoké podpätky alebo príliš tesnú obuv. Odporúča sa nosiť zdravotnú obuv, ktorá poskytuje komfort, pohodlie a tiež zdravie vašich nôh.

Nadváha
Nadváha viac zaťažuje nohy a kĺby, čo môže viesť k ťažkým nohám.

Genetické faktory
Niektorí ľudia sú náchylnejší na problémy s ťažkými nohami z dôvodu genetických predispozícií.

Vek, fajčenie, zvýšená konzumácia alkoholu, tehotenstvo
Unavené a nepokojné nohy najčastejšie postihujú starších ľudí a tiež fajčiarov. Pozor na vysokú konzumáciu alkoholu. Ťažké nohy veľmi často trápia aj tehotné ženy. Okrem toho sa ťažké nohy môžu vyskytnúť aj pri nedostatku vlákniny, horčíka alebo vitamínu C.

Zdravotné problémy
Niektoré ochorenia, ako napríklad cievne ochorenia, chronická žilová nedostatočnosť, artritída alebo cukrovka, môžu spôsobiť ťažké a unavené nohy.

Aké sú najčastejšie príznaky?

Príznaky ťažkých a unavených nôh sa môžu prejavovať v rôznych formách, ale najčastejšie ako: 

  • bolesť nôh a celková slabosť dolných končatín, 
  • vnútorné napätie v nohách,
  • studené nohy, ale aj zmena farby pokožky nôh,
  • opuchnuté členky, ale aj opuchnuté nohy,
  • pocity mravčenia, pálenia, pichania, svrbenia v nohách,
  • RLS alebo syndróm nepokojných nôh, 
  • kŕče v lýtkach alebo v celých nohách, najmä v noci,
  • vznik kŕčových žíl. 

Pocity ťažkých nôh sú zvyčajne horšie večer a v noci, ale u niektorých pacientov sa môžu objaviť aj po prebudení.

Čo môže vážne spôsobiť ťažké a unavené nohy?

Ťažké a unavené nohy môžu vzniknúť v dôsledku cievneho ochorenia, ktoré narúša normálny krvný obeh v dolných končatinách. Medzi možné ochorenia, ktoré môžu zohrávať úlohu, patria:

  • Chronická žilová nedostatočnosť (CVI) - ochorenie, pri ktorom tlak v žilách spôsobuje hromadenie krvi v nohách a jej neefektívnu cirkuláciu späť do srdca.
  • Periférne arteriálne ochorenie (PAD) - ochorenie, pri ktorom sa v tepnách a žilách hromadí plak a bráni prietoku krvi.
  • Kŕčové žily - ochorenie, pri ktorom sa žily zväčšujú a vydúvajú, čo spôsobuje problémy s prietokom krvi.
  • Žilová trombóza - ochorenie, pri ktorom sa vytvára krvná zrazenina. Tá potom spôsobí embóliu, pri ktorej sa upchá tepna vyživujúca srdce alebo pľúca.  

Ťažké a unavené nohy môžu byť aj od chrbtice. Môže to úzko súvisieť s ochorením chrbtice alebo so stenózou bedrovej chrbtice, ktorá spôsobuje zúženie stavcov a platničiek. Osoby zvyčajne pociťujú bolesť nôh, pocit slabosti, zníženú citlivosť a tiež ťažkosť v nohách. 

Aká je prevencia?

Ak zažijete tento nepríjemný pocit, existuje niekoľko krokov, ktoré môžete urobiť sami, aby ste si uľavili.

  • Určite cvičenie a strečing. Pravidelná fyzická aktivita, najmä cviky na posilnenie nôh, môže zlepšiť krvný obeh a zmierniť pocit ťažkých nôh.
  • Ak nosíte nepohodlnú alebo nevhodnú obuv, zvážte kúpu kvalitnej obuvi s dobrou oporou a vyberateľnými vložkami pre väčšie pohodlie.
  • Vyhnite sa noseniu príliš tesného oblečenia a nezabudnite na voľnejšiu spodnú bielizeň, ponožky alebo pančuchy.
  • Zdvihnite nohy nad úroveň srdca. Pomáha to znížiť opuchy a zlepšuje prietok krvi v celom tele. 
  • Ľahká masáž chodidiel môže pomôcť uvoľniť svaly a zlepšiť krvný obeh.
  • Na udržanie správneho krvného obehu je dôležitý dostatočný príjem vody. Nezabúdajte ani na kvalitnú stravu a dopĺňanie vitamínov, ako je vitamín C, draslík, horčík atď.
  • Zaradiť otužovanie do svojho života. Striedavo sa oplachujte teplou a studenou vodou počas 1 až 4 minút. Otužovanie určite zlepší váš krvný obeh.
  • Vyhýbajte sa priamemu vysokému teplu - horúce kúpele a sauny nie sú vhodné. 
  • Medzi nadmernými fyzickými aktivitami si doprajte dostatok odpočinku.
  • Na rýchlu úľavu môžete použiť gély a krémy určené na ťažké nohy. Aplikujte ich studené, úľava bude ešte výraznejšia.

Kedy je potrebné navštíviť lekára?

Ak vaše ťažké a unavené nohy pretrvávajú, vyskytujú sa pravidelne alebo ich ťažko znášate, nebojte sa kontaktovať lekára. Existujú situácie, kedy môže ísť o vážnejší problém. 

 
V závislosti od závažnosti vašich ťažkých nôh môže lekár vykonať kompletnú prehliadku, potrebné testy a ďalšie vyšetrenia na stanovenie správnej diagnózy. Najčastejšie sa vykonáva ultrazvukové vyšetrenie a tiež neurologické EMG vyšetrenie. Zvyčajne sa odporúča aj výrazná zmena životného štýlu, prípadne sa odporučia kompresívne pančuchy alebo predpíšu lieky. 

 
Ťažké a unavené nohy môžu byť nepríjemné, ale pravidelnou starostlivosťou a včasnou lekárskou starostlivosťou môžete zlepšiť svoju pohodu a kvalitu života.

Zdroj: Alliancevascularcare.com, Medicalnewstoday.com