3 kroky, ako vybrať obuv pre vysoký priehlavok

Bežná topánka vás tlačí? Zle sa vám obúva? Možno vás trápi vysoký priehlavok. Ako si v obchode s obuvou vybrať, tak aby ste boli spokojní? Poradíme, ktoré typy topánok sú komfortné, štýlové a raz a navždy vyriešia váš problém.    

Priehlavok je horná časť chodidla. Vysoký priehlavok spoznáte podľa toho, že vás obuv do priehlavku drie a máte problémy pri obúvaní. Kvôli vysokému priehlavku má vaše chodidlo väčší celkový objem. Tento dodatočný objem zaberá vo vnútri topánky viac miesta, a preto je dôležité nájsť správny model a typ obuvi. Inak si zarobíte na nepohodlie, ale aj závažnejšie problémy.

Aké materiály zvoliť? A ktorým sa vyhnúť?

V obchodoch s obuvou chcite modely z elastických materiálov. Tie sa nohám perfektne prispôsobia a nezaťažujú ich. Gumové vsadky a ďalšie strečové prvky sú to, čo hľadáte. Pevným, neelastickým materiálom sa radšej vyhnite, tie majú totiž celkom opačný efekt a môžu vám spôsobiť bolesti. Topánka ako taká samozrejme môže byť pevná, avšak v takom prípade by mala mať nejaké gumové vsadky alebo pružné prvky

Tieto druhy topánok sú to pravé orechové

Pre široké priehlavky existuje množstvo trendy a pohodlných druhov topánok, ktoré nielenže skvele vyzerajú, ale aj perfektne slúžia.

Stávkou na istotu sú tenisky a vychádzková obuv v zodpovedajúcej šírke. Ale ako to vyriešiť v lete? Alebo keď sa chystáte do spoločnosti?

Ak hľadáte topánky, ktoré poskytnú nohám dostatok priestoru, vyhnite sa topánkam s úzkymi remienkami. Remienky sa totiž do vysokého priehlavku rady zarezávajú, čo je jednak neestetické, za druhé to môže aj bolieť.

Namiesto toho odporúčame sandále so širšími remienkami alebo rovno espadrilky. V týchto ležérnych, štýlových topánkach zažijete tú pravú úľavu. Širšie remienky a praktická konštrukcia nikde netlačia a nezarezáva sa. Môžete ich mať celý deň na nohách.

Ďalej okrem espadrilek odporúčame aj mokasíny a balerínky. Tieto topánky nie sú príliš tesné a ľahko sa obúvajú, čo je presne to, čo potrebujete.

Ale pozor. Vyhnite sa modelom s remienkami okolo členka. Aj keď to na prvý pohľad pôsobí elegantne, remienky môžu byť pre vaše nohy príliš tesné a nepohodlné.

Vyskúšajte obuv pre široké chodidlá

Pokiaľ vás trápia vysoké narty, odporúčame vyskúšať obuv pre široké chodidlá. Neexistuje síce veľkosť alebo konkrétny rozmer pre veľkosť priehlavku. Ale široké topánky bývajú ľuďom s vysokým priehlavkom všeobecne pohodlnejšie.

Možno ste si už všimli, že výrobcovia ponúkajú topánky v rôznych šírkach. Tie sa značia písmenami F, G, H, K a M. F je najužšia a M najširšia. K dostaniu sú aj polovičné šírky ako F ½ atď.

Vždy je nutné najskôr vyskúšať, ako vám bude topánka sedieť. Pretože aj keď nás trápi rovnaká vec – teda široký priehlavok, každá noha je predsa len trochu iná. Pre široké nohy a vysoké priehlavky odporúčame najmä šírku:

  • G ½ – mierne rozšírená šírka, vhodná pre mierne vysoký priehlavok,

  • H – rozšírená topánka,

  • K – extra široká šírka, odporúčame pri väčších problémoch,

  • M – najširší rozmer, ktorý je v obchodoch k dostaniu.

Pravdou je, že tieto rozmery nie sú štandardizované, a tak s nimi niektorí výrobcovia zaobchádza dosť ledabolo. Najlepšie preto bude vyjsť z tabuľky veľkostí a obvod prstných kĺbov (OPK) si pri nákupe online premerať krajčírskym metrom.