Bosé topánky - vypočujte sedliacky rozum a dovoľte deťom chodiť na boso radí odborníčka

Vybrať správne topánky pre deti je problém, s ktorým si láme hlavu rad rodičov. Stále viac sa presadzuje nový trend, ktorý propaguje chodenie naboso alebo v špeciálnej obuvi. Univerzita Tomáša Baťu preto usporiadala v Zlíne workshop, aby verejnosť získala čo najviac informácií.

 

 

V malom sále v Baťovom inštitútu sa schádza asi tridsiatkou mamičiek. Niektoré prišli na workshopov zameraný na detské obúvanie s batoľatami, iné sa štvorročným deťmi. Vš chcú zistiť, či svojim ratolestiam, ale aj samy sebe kupujú správne topánky.

"Hocikedy si myslíme, že detská noha je zmenšenina tej dospelých, a z toho potom vznikajú všetky omyly a chyby" hovorí vedúci ateliéru Design obuvi zlínskej univerzity Jana Buch.

V meste preslávenom Ševcovská tradíciou, už tu rozvinul Tomáš Baťa, by sa zdalo, že takáto diskusia ani nie je nutná. Aj preto, že v tomto regióne je najviac výrobcov obuvi v Česku a minimálne päť z nich sa môže pochváliť značkou kvality detské topánky - certifikáciou Žirafa.

Na workshope sa ale ukazuje, že trendy sa menia. A to, čo platitlo ešte pred desiatimi rokmi, dnes vyvoláva pochybnosti. Odborníčka Buch totiž mamičkám radia, aby pre prvé krôčiky kúpili topánky flexiblnú, ľahké so širokou špičkou a guľatou pätou. Jednoducho povedané - také, aby dovolili dieťaťu používať nohu tak voľne a prirodzene, ako keby na nej žiadnu topánku nemali.

"Keď som ale malé deti mala ja, hovorili nám, že topánka musí mať pevný členok. Takže nosili kotníkové pevné topánky" oponuje Štyridsaťtriročná Andrea Melicharová.

Topánka nemá členok sťahovať, ale stabilizovať

To isté stále odporúčajú aj odborníci z Českej obuvníckej a kožiarskej asociácie, ktorá vznikla v Zlíne a má tu stále svoje sídlo. Pevná musí byť aj obuv, ktorá spĺňa požiadavky na spomínaný certifkát kvality. "Taká topánka členok totiž nesťahuje, ale stabilizuje, pretože je potrebné mať pätovej kosť v osi. Inak päta i celá noha trpia," pripomína tajomníčka asociácie Vlasta Mayerová.

Topánky s certifikáciou Žirafa navyše prechádzajú prísnymi kritériami, ktoré kontrolujú a odporúčajú ortopédi.

Do rozpore s nimi sa ale dostávajú nové trendy takzvané bosé nohy. A tiež zahraniční výrobcovia, ktorí začali na trh dodávať mäkké topánky kopírujúci nohu. Vyrábajú je pre dospelých, ale už aj detských zákazníkov.

Súhlasí s nimi aj zlínska dizajnérka. "Pevná topánka má opodstatnenie tam, kde bude dieťa celý deň v ťažkom teréne, keď pôjdete na túru. Ale v meste nie", argumentuje Buch. "Keď som robila prieskum na Novom Zélande, ľudia tam často odmalička chodili boso a nemali žiadny problém s vybočenie pätou," upozorňuje.

Nakoniec sa však ukazuje, že medzi regionálnymi obuvníkov a odborníčkou z univerzity zase tak veľký rozpor nie je. Obe strany totiž odporúčajú chodiť čo najviac naboso. Po tráve, v piesku, po piecke. Platí to pre deti i dospelých.

A pri výbere topánok radí rodičom malých detí to isté - riadiť sa sedliackym rozumom. To znamená nekupovať deťom topánky malé ani príliš veľké, nedávať im obutie príliš skoro, premýšľať nad tým, na aký účel ich bude dieťa nosiť a či sa bude cítiť dobre v síce moderné, ale príliš úzke alebo zošnurovaná topánke. Drahé navyše nemusí nutne znamenať kvalitné.

V našej ponuke nájdete bosé topánky v kategórii chlapčenské Barefoot - Bosé topánky alebo dievčenské Barefoot - Bosé topánky.

Zdroj: Mafra (idnes.cz)