Ako vybrať topánky na behanie? Poznáme 5 krokov k cieľu!

Správna bežecká obuv zlepší váš výkon a zabráni zraneniam. Ale ako to viete? V tomto článku sa zameriame na parametre, ktoré rozhodnú pri výbere. Poradíme, ktorá bežecká obuv je pre vás vhodná a na čo si dať pozor. 

Aké je vaše chodidlo a krok?

Zohľadnite svoj tvar chodidla, typ klenby a krok (uhol, pod ktorým došľapujete). Krok sa meria buď pomocou zariadenia v predajni, alebo u ortopéda. Ovplyvňuje ho práve klenba chodidla. 

Svoj krok však môžete celkom spoľahlivo odhadnúť aj v pohodlí domova. Pozrite si súčasnú obuv. Sú to napr:

  • Šliapanie na vnútornej strane = pronácia
  • Nedošliapnuté alebo len rovnomerne došliapnuté = neutrálny došľap
  • Podošliapané na vonkajšej strane = supinácia

Všetky tieto informácie vám pomôžu vybrať správnu obuv s primeranou úrovňou podpory. Pri supinácii a neutrálnom došľape postačí obuv pre neutrálny došľap, pretože pri nej nehrozí riziko zranenia bežca. 

Pri pronácii však hrozí riziko zranenia, a preto je potrebné vybrať si špeciálnu bežeckú obuv na pronáciu so spevnenou vnútornou časťou.

Výrobcovia v súčasnosti pamätajú na všetkých zákazníkov, dokonca aj na tých so špecifickými požiadavkami, ako sú vysoké členky. Pozrite si ponuku pánskej športovej obuvi alebo dámskej športovej obuvi a vyberte si pár, v ktorom môžete behať na 100 %.

V akom teréne beháte?

Typ terénu hovorí o konečnom výbere. Aké typy obuvi existujú podľa terénu?

  • Cestná bežecká obuv - dobre odpružená a ľahká. Vhodná na tvrdý povrch (cesta, bežecký pás). Priedušná. Nevhodná na beh v teréne s prekážkami (kamene, korene, konáre), v blate a pod. Mierny suchý terén, napríklad poľná cesta alebo chodník v lese, ale zvládnu.
  • Terénna bežecká obuv (alebo tiež bežecká obuv) - ideálna do prírody a na beh po nespevnených cestách. Chráni pred pošmyknutím a premoknutím. Konštrukcia je celkovo robustnejšia. Bohužiaľ, nie sú vhodné na cestu, mäkká podrážka sa rýchlo opotrebuje.

Hľadáte niečo na polovičnú vzdialenosť? Vyskúšajte univerzálnu bežeckú obuv - kompromis, ktorý vás nezradí v teréne ani na ceste.

Správna veľkosť je kľúčová

Je dôležité, aby vám topánky správne sedeli a mali správnu veľkosť. Chcete mať dostatok priestoru na pohyb prstov na nohách. V opačnom prípade môže nedostatok priestoru spôsobiť, že vám topánky sčernejú. Pri správnom behu by sa vám päta nemala výrazne šmýkať, ale môže tam byť mierna rezerva. Odporúča sa kupovať topánky, ktoré sú aspoň o ½ veľkosti väčšie ako vaša bežná veľkosť topánok. Je to preto, že pri behu vaše chodidlo reaguje a pracuje a môže dokonca trochu opuchnúť. 

Bežeckú obuv si najlepšie vyskúšajte popoludní a ideálne v ponožkách, s ktorými beháte. Nehanbite sa vyskúšať si niekoľko párov, aby ste našli tie najlepšie. Využite skutočnosť, že e-shopy umožňujú odstúpiť od zmluvy až do 14 dní. Objednajte si ďalšie topánky, vyskúšajte si ich (doma) a potom ich vráťte.

Odpruženie pre väčšie pohodlie  

Odpruženie znižuje nárazy a chráni najmä začínajúcich bežcov pred bolesťou a zranením. Celkovo je behanie pohodlnejšie s topánkami, ktoré majú túto funkciu. Vysoké odpruženie sa odporúča na dlhé vzdialenosti, pre začiatočníkov alebo bežcov s vyššou hmotnosťou. Stredné odpruženie je vhodné pre ľahších bežcov a na kratšie, tempové behy. Nízke tlmenie používajú naozaj skúsení bežci, ktorí majú dokonalú techniku. Sú vhodné napríklad na preteky.

Často se setkáváme s tím, že lidé používají běžečké boty do posilovny, což je za nás chyba. 

Nezabúdajte na starostlivosť o obuv

Nákupom sa to nekončí. Správna starostlivosť zabezpečí dlhšiu životnosť a špičkový výkon vašej bežeckej obuvi. Pozrite sa, ako očistiť topánky od blata a ako im poskytnúť tú najlepšiu starostlivosť. Odporúčame vlastniť viac párov, aby ste ich mohli striedať. Vydržia tak oveľa dlhšie.

Najlepšia bežecká obuv

Popis obrázku 1
Dámské športové topánky
Popis obrázku 2
Pánske športové topánky Power
Popis obrázku 2

Dětske športové topánky Joma