Ako najlepšie vyčistiť látkové topánky?

Dali ste topánkam na výlete zabrať? Alebo ste si ich ušpinili pri pikniku v parku? Poradíme, ako vyčistiť látkové topánky od odolných škvŕn aj bežných nečistôt.

Látkové tenisky a ďalšie topánky sa dajú vyčistiť celkom jednoducho. Hoci je textília celkom odolná, neodporúčame ju prať v práčke, ani sušiť na priamom slnku. Oboje totiž znižuje životnosť materiálov a spôsobuje poškodenie. Aké sú najlepšie spôsoby, ako vyčistiť látkové topánky?

Mydlom a vlažnou vodou

Pripravte si:

  • Mydlo (na odolné škvrny odporúčame žlčové, jeho enzýmy sú na zažranú špinu ako stvorené),

  • vedro s vlažnou vodou,

  • handričku,

  • kefka.

Ako vyčistiť topánky? Vystačíte si s obyčajným mydlom. Keby ste ale na povrchu topánky mali nejakú veľmi odolnú špinu (napríklad od mastného jedla atď.), vyskúšajte radšej žlčové mydlo. Má účinné enzýmy, ktoré rozpúšťa tuky, a tak si poradia aj s tým, na čo je klasické mydlo krátke.

Ak sú látkové topánky od bahna a ďalšie zaschnuté špiny, vezmite si drsnejšiu kefu a povrch nasucho okefujte. Nasleduje dôkladnejšie čistenie s mydlom a vodou.

Topánky do vody celé nenamáčajte. Mohlo by sa poškodiť lepidlo alebo ďalšie časti topánky. Pred čistením vyberte šnúrky a vložky.

Vezmite si k ruke handričku a jemnú kefku. Kefku namáčajte do mydla a vody a zamerajte sa na najhoršiu špinu a fľaky. Krúživým pohybom odstráňte nečistoty aj z oblasti dierok od šnúrok.

Keby sa nepodarilo všetko odstrániť počas prvej procedúry, proces opakujte, kým topánka nebude čistá. Následne ju začistite handričkou.

Topánky nechajte uschnúť doma mimo priameho slniečka, ideálne pri izbovej teplote.

Octom a jedlou sódou

Pripravte si:

  • ¼ hrnčeka jedlej sódy,

  • ½ hrnčeka octu,

  • kefka.

Vyberte vložky a šnúrky. Zmiešajte jedlú sódu a ocot. Riedku pastu naneste na tenisky a kde sú veľmi špinavé, a vmasírujte. Nechajte chvíľu pôsobiť a potom opláchnite studenou vodou.

Topánky dajte sušiť vo vnútri, nedávajte ich na priame slniečko. Pri izbovej teplote sa im bude dariť najviac.

Podobný postup sa dá použiť aj so sodou. Jedlú sódu zmiešajte s trochou vody a vytvorte hustú pastu. Tú kefkou naneste na tenisky, vmasírujte a nechajte uschnúť.

Sochu z nich po zaschnutí pivnite, premení sa opäť na prášok. Keby predsa len nejaká špina zostala, proces pokojne opakujte. Jedlá sóda ničomu neškodí a nie je voči materiálom agresívna.

Čo robiť so špinavou bielou látkou? Skúste tento postup. Duo jedlá sóda a ocot je totiž skvelý spôsob, ako vyčistiť biele tenisky a ďalšie látkové topánky bielej farby.

Ako vyčistiť vložky a šnúrky?

  • Vložky vyčistite obdobne ako topánky, teda pomocou mydla a vlažnej vody. Následne ich nechajte starostlivo preschnúť.

  • Šnúrky odporúčame prať ručne vo vodnom kúpeli s pracím práškom, aby sa nezrazili. 

Ako prať látkové topánky v práčke

Pranie v práčke neodporúčame. Ale ak nie je zvyšok, dajte ich do látkového vreca. Zabránite tak tomu, aby sa šnúrky zamotali do bubna. Alebo aby sa na látke objavili žmolky.

Pred praním v práčke z nich odstráňte zaschnuté bahno a vyberte vložky. Biele tenisky perte v pracom prostriedku na bielu bielizeň, farebné zase v klasickom na farebnú bielizeň. Pozor, nepopliesť!

Perte v programe na pranie jemnej bielizne. To znamená teplota maximálne 30 stupňov a čo najmenej otáčok.

Ako odstrániť zápach z topánok

Trápi vás zapáchajúce topánky? Použite jedlú sódu! Nielen, že neutralizuje baktérie, ale navyše funguje ako pohlcovač pachov.

Jedlú sódu môžete dovnútra buď nasypať a nasucho ju vmasírovať kefou, alebo do nej primiešajte trochu vody a naneste ju do vnútra pomocou handričky alebo kefy.

Nechajte zaschnúť pri izbovej teplote a potom z topánok prášok vyklepte. A je to – topánky budú voňať ako nové. Do kaše jedlej sódy môžete nakvapkať pár kvapiek antibakteriálnej silice, napríklad olej z Tea tree, jedle alebo citrónovej trávy. Aj tá pomôže s odstránením zápachu.

Pár rád na záver

  • Myslite na prevenciu. Používajte impregnáciu na textil alebo iné prípravky, ktoré na látke vytvoria ochrannú vrstvu, a zabránia tak najhoršiemu.

  • Látkové topánky čistite pravidelne. Keď sa do toho pustíte, až keď je neskoro, topánku len ťažko vypulírujete k dokonalosti.

  • Keď je topánka po čistení stále špinavá, proces opakujte. Buďte trpezliví. 

  • Na látku kefou netlačte. Mohla by sa predrieť, a poškodiť tak jej farebnosť.