Ako vybrať obuv na široká chodidlá? Kompletný poradca

Ak vaša noha nezodpovedá veľkosti radového nositeľa, nemusíte sa trápiť so zložitým výberom dostačujúce topánky v kamennom obchode. Objednajte si u nás topánku špeciálne navrhnutou pre zákazníka so širšou nohou.

Ako sa meria dĺžka nohy?​

Pri posudzovaní veľkosti nohy sa v našich končinách riadime tzv. "Francúzskym číslovaním" (označené skratkou EÚ). Dĺžku nohy môžeme merať jednoducho tak, že sa postavíme pätami tesne k stene, rozložíme váhu na celú nohu medzi tromi bodmi chodidla (päta, kĺb palca a kĺb malíčka), potom zaznačíme na podlahe miesto nad špičkou palca a zmeriame vzdialenosť od steny po označené miesto . K tomu nám dobre poslúži krajčírsky meter, na druhú stranu je možné rovnako rozloženú nohu obkreslit na papier a zmerať vzdialenosť medzi pätou a špičkou pravítkom. Dané rozmery porovnáme s tabuľkou veľkostí.

Aký nadměrek je potreba pripočítať​?

Nezabudnite pripísať nadměrek, aby sa vám v topánke dobre pohybovalo. U dospelého človeka je nadměrek asi 0,5 cm. U detí môže byť nadměrek aj 1 až 1,5 cm; ideálne nadměrek je jedno číslo (7 mm), ale u detí, ktorým rastú nohy rýchlejšie, je nutné kupovať topánky aj viackrát za sezónu. U zimnej obuvi je nadměrek aj 1,5 cm, pretože sa počíta s použitím silnejšie ponožky. U sandálov nie je nadměrek nutný.

ARNO Obuv
Wojtylko 3BA1019 modré dievčenské poltopánky

Výpočet šírky chodidla​

Krajčírskym metrom zmerajte obvod chodidla v oblasti prstových kĺbov, a to v milimetroch. Túto hodnotu vydeľte 7 a odčítajte číslo topánky v metrickej sústave. Vyjde vám číslo, ktorého jednotky porovnáte s tabuľkou. Napríklad noha s obvodom 229 mm s veľkosťou 38 (v metrickom čísle 25) bude mať vzorec taký: 229/7 - 25 = 7,7. Číslo 7 zodpovedá štandardnej šírke chodidla G.

i= OPK/7 - Vč

i = číslo obvodové skupiny, ktoré nájdete v tabuľke
OPK = Obvod prstových kĺbov. Ten zmeriate napríklad pomocou krajčírskeho metra
 = veľkosť obuvi v metrickej sústave

Prepočet metrických a francúzskych čísel zvládnete ľahko vďaka našej tabuľke veľkostí.

E 5 veľmi úzka šírka nohy
F 6 úzka, štíhla noha
G 7 štandardná šírka, najviac používaná stredoeurópska šírka obuvi
H 8 širšie typ obuvi, najmä u zimnej obuvi
I 9 širší typ, ktorý sa využíva hlavne u pracovné a lovecké obuvi
CH 13 široký typ používaný u pracovnej obuvi
K 10 najširšiu typ používaný u pracovnej obuvi
EE 11 tzv. americke kopyto

 

Ako označujeme šírku nohy?

Označením veľkosti šírky nohy sa v kamenných obchodoch väčšina ľudí nezaoberá, ale výrobcovia ho skutočne používajú. Šírka nohy sa väčšinou značí písmenami E - H. Priemerná šírka nohy zodpovedajúce jej dĺžke je označená písmenom G. Osoby, ktorých chodidlá sú útla, sa môžu obzerať po topánkach s užšími hodnotami (E a F). Ak sa máme sústrediť na nositeľa obuvi s širokou nohou, mali by sme vyberať obuv s označením G½, H alebo H1 / 2. Najširšia topánky, ktoré sú na trhu, bývajú označované ako K. Ak vám nebude vyhovovať topánka s šíri K, môžete si zvoliť obuv, ktorej zvršok je zavinovacie a topánka sa zapína na suchý zips. V určitých prípadoch, kedy vám nevyhovuje ponuka žiadnej značky, je nutné nechať si topánky ušiť na zákazku.

Topánky pre široké nohy ponúka napríklad značky Jana (dámska obuv o šírkach G a H), Axel (dámska obuv G, G½ a H), Dr. Orto (dámska aj pánska zdravotná ortopedická obuv o šírkach G a H), Medi Line zdravotná obuv s podporou klenby, najmä letné šľapky a domáca obuv) a Piccadilly (spoločenská dámska obuv s parametrami vhodnými pre vegánov).

Zdravotná obuv
ARNO 191007 pánske zdravotné papuče s filcom

 

Ktoré materiály sú vhodné?

Širokým nohám najviac vyhovujú pružné materiály, ktoré sa dokážu prispôsobiť každému tvaru nohy. Nejpoddajnějším materiálom pre výrobu obuvi je prírodná koža. Kožené topánky majú skvelú vlastnosť, že sa počas nosenia roztiahnu. Preto sa nemusíte strachovať, ak koža cez nohu mierne ťahá, pretože sa koža počas nosenia povolia a časom ochod. Roztiahnutie kože sa dá pomôcť miernym navlhčením materiálu, ideálne lokálne, v mieste, kde materiál ťahá. K roztiahnutie topánky môžete použiť špeciálne napínače obuvi, ktoré sa vloží do topánky a roztiahnu materiál do požadovaného stavu.

Prečo vybrať obuv sa stretchovým materiálom?

Stretchové materiály sú pružné po celú dobu nosenia. Nemusíme čakať, až sa materiál povolí, môžeme ihneď vyberať topánku, ktorej kvality sa nezmení. Materiál pruží hlavne na kĺboch, kde sa noha ohýba a tým pádom je chôdza v topánke pohodlnejšie. Stretch je však drahšia ako koža. Do istej miery môžu poslúžiť topánky so zvrškami z textílií, pretože textil sa dokáže taky ľahko roztiahnuť.

Najmenej vhodné sú topánky zo syntetických materiálov (vrátane umelej kože), tieto materiály sa nerozťahuje, ale praskajú, a preto ich voľbu pre široké nohy neodporúčame. 

Stále si neviete rady s výberom obuvi? Naštudujte si nášho nákupného radca alebo sa neváhajte nás osloviť so svojimi otázkami ohľadom materiálov i veľkostí.

Dámské lodičky Jana šíře H
Jana 8-22461-22 šedá met dámske lodičky šírka H