Zdravotné topánky na haluxy: Čo je pri výbere dôležité?

Trápia vás vbočené palce? Potom určite máte problém vybrať pohodlné topánky, ktoré by váš stav nezhoršovali. Prinášame niekoľko tipov na to, ako spoznať v obchode tie pravé a na čo sa pri nákupe zamerať.

Vbočený palec alebo halux

Vbočený palec, po latinsky hallux valgus, je deformácia prsta na nohe. Ide o stav, kedy sa zmení os palca. Palec sa vytočí smerom k ukazováku a pri kĺbe palca sa objaví veľká, bolestivá hrče. Túto vadu spúšťa nevhodná obuv, genetika, zlá starostlivosť o nohy či nadváha.

 

odľa odborníkov na haluxy najčastejšie trpia ženy a hlavným vinníkom bývajú topánky na podpätku. Niekedy vbočený palec na nohe objavia aj budúce mamičky, čo je dané uvoľnením väzov počas tehotenstva.

Vbočené palce bohužiaľ nie sú iba estetickou chybou. Spôsobujú nepríjemné bolesti nôh, ale aj chrbta, kolien a bedier. Kto by to bol povedal, že aj celkom malý palec dokáže vyradiť človeka z hry. Neberte preto túto deformáciu na ľahkú váhu, časom sa totiž zhoršuje. Teda pokiaľ neprijmete nejaké opatrenia.

Či už sa s haluxmi stretávate, alebo sa zaujímate o prevenciu, základom je nielen zdravá životospráva (BMI v norme, správna starostlivosť o nohy, cviky na chodidlá), ale aj kvalitná obuv. Ortopédové ako prevenciu a úľavu pri vbočených palcoch odporúčajú zdravotnú obuv.

Zdravotná obuv funguje ako prevencia aj úľava

Obuv, ktorá je v oblasti špičky príliš úzka a núti prsty do neprirodzenej polohy, je jedným zo spúšťačov vbočeného palca. Rovnako ako obuv, ktorá spôsobuje ploché nohy (plochá noha vedie k destabilizácii kĺbov, a teda často aj k vbočenému palcu).

Zdravotná ortopedická obuv ponúkne všetky vlastnosti, ktoré sú pre zdravú nôžku kľúčové. Čo všetko, okrem dostatočného priestoru pre prsty, získate?

Mäkká podrážka

Mäkká a poddajná podrážka tlmí otrasy, ku ktorým počas pohybu dochádza, čím chráni kĺby a chrbát. A tiež posilňuje svaly chodidiel. Vytvára totiž prirodzenú nerovnováhu, a telo sa ju automaticky snaží vybalansovať. Jedná sa o jemný proces, ktorý nijako nepostrehnete, avšak pre chodidlo je úplne zásadný.

Táto technológia čiastočne simuluje chôdzu naboso, ale s mäkkým došľapom. A ako ste už určite niekde počuli, chôdza bez topánok je veľmi prospešná a prirodzená. Jedným z dôvodov je práve posilňovanie svalov chodidiel.

Anatomicky tvarovaná stielka

Anatomicky tvarovaná stielka zohráva kľúčovú úlohu. Pomáha udržiavať prirodzenú polohu chodidla, a znižuje tlak na pätu a samotnú klenbu. Rozdiel spoznáte okamžite, stielka je totiž úžasne pohodlná a prinesie úľavu.

Pokiaľ máte obľúbený pár topánok, ktorého sa nechcete vzdať (napr. topánky do spoločnosti), odporúčame do nich prikúpiť aspoň ortopedickú vložku na podporu klenby. A na bežné nosenie si kúpte klasickú ortopedickú obuv, ktorá má všetky kľúčové vlastnosti.

Príjemné a elastické materiály

Zdravotná obuv sa vyrába z mäkkých, priedušných a pružných materiálov, ktoré sa prispôsobia tvaru nohy. Vďaka tomu netlačí na prsty.

Aké typy obuvi zvoliť?

  • Pre vbočené palce je ideálna napríklad gumičková obuv. Ide o typ zdravotnej obuvi, ktorá je vyrobená zo spletených gumičiek. Prispôsobí sa tvaru nohy a ponúkne zmäkčenú stielku.

  • Na vychádzky si kúpte ortopedické tenisky.

  • Na doma či do práce sú najlepšie ortopedické prezúvky. 

  • A do spoločnosti odporúčame zdravotné poltopánky (pre dámy aj pre pánov) alebo dámske ortopedické topánky na kline. Pozrite sa do našej ponuky. Sami uvidíte, že aj zdravotná obuv dokáže byť štýlová a pekná.

Najlepšia zdravotná obuv

Pánské zdravotne topánky Koma
Popis obrázku 1
Dámske zdravotne poltopánky Axel
Čierna zdravotna obuv Axel